Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

V Riu de Janeiro sa oficiálne začal karneval

Ilustračné foto
Ilustračné foto

RIO DE JANEIRO - Svetoznámy karneval v brazílskom Riu de Janeiro sa dnes oficiálne začal. Veľkomesto čaká päť dní pouličných párty a zábavy na promenáde sambodróm. Starosta Ria Eduardo Paes symbolicky odovzdal kľúče mesta kráľovi Momovi, mytologickej postave karnevalu.

Rio bude hostiť státisíce turistov aj celebrít, príde napríklad speváčka Jennifer Lopez, herečka Monica Bellucci a zakladateľ pánskeho erotického časopisu Playboy Hugh Hefner. Karneval sa skončí na popolcovú stredu 22. februára v skorých ranných hodinách. Karnevalové slávnosti ohrozoval minulý týždeň štrajk policajtov a hasičov. Ich účasť na štrajku však bola nízka a tak protest pozastavili minimálne do skončenia karnevalu.

Pestrofarebný, veľkolepý a neviazaný sviatok podľa očakávania priláka 850.000 Brazílčanov a zahraničných turistov a prinesie približne 650 miliónov dolárov, uviedli miestne úrady. Vrcholom karnevalu v Riu sú, ako každý rok, nedeľná a pondelková noc, keď sa zíde 12 najväčších mestských škôl samby a tie sa predvedú v živom sprievode na sambodróme.

<iframe width="420" height="243" src="http://www.youtube.com/embed/h5jO1Q2XFig" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ulica sambodróm bola tento rok zrenovovaná a zväčšená, aby sa tak priblížila pôvodnému plánu svojho tvorcu, slávneho brazílskeho architekta Oscara Niemeyera. Sambodróm slúži od roku 1984, je lemovaný po oboch stranách tribúnami a na nich sedia desaťtisíce divákov. Ďalšie tisíce ľudí si nablýskanú šou môžu pozrieť prostredníctvom televíznych obrazoviek.

Štrnásť škôl samby - každá s tisíckami členov a niekoľkými alegorickými vozmi v sprievode - sa zúčastňuje na tanečnom pochode a súťaží o čo najlepšie umiestnenie. O titul víťaza bude tento rok bojovať približne 40.000 tanečníkov zo škôl samby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu