Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Charles Dickens sa narodil pred 200 rokmi, spomína na neho aj Google

Charles Dickens je autorom mnohých románov
Charles Dickens je autorom mnohých románov (Zdroj: delaisse.blogspot.com)

PORTSMOUTH - Pred rovnými dvoma storočiami, 7. februára 1812, sa narodil britský románopisec Charles Dickens. Svojimi dielami, medzi ktoré patria romány Oliver Twist alebo Nádejné vyhliadky, sa zaradil medzi najvýznamnejších predstaviteľov anglicky písanej literatúry predminulého storočia. Dnes si ho pripomenul aj Google.

Dickens vo svojich románoch často opisoval osudy ľudí žijúcich na najnižších priečkach spoločenského rebríčka. Sám mal s týmto prostredím autentické skúsenosti z detstva a vďaka svojmu rétorickému talentu ich napokon dokázal pretaviť v mimoriadne pútavé čítanie.

Schopnosť osloviť svojimi knižkami ako chudobných obyvateľov viktoriánskeho Anglicka tak aj príslušníkov vyšších vrstiev Dickensovi vyniesla slávu, s ktorým sa žiadny iný britský autor tej doby nemohol porovnávať.

Spisovateľskú kariéru zahájil Charles začiatkom 30. rokov 19. storočia. Spočiatku publikoval hlavne kratšie poviedky, ktoré vychádzali v novinách pod pseudonymom Boz. Zlom v jeho kariére nastal v roku 1836, kedy dostal objednávku na napísanie série humoristických poviedok, z ktorej sa nakoniec vykľul román Kronika Pickwickovho klubu.

Dickensa, ktorý pôvodne uvažoval o dráhe divadelného herca, vyniesla jeho literárna prvotina medzi najčítanejších autorov. Že nešlo o náhodný úspech, potvrdil hneď ďalším románom Oliver Twist o chlapcovi z chudobinca. Okrem väčších diel, akými boli romány David Copperfield či Malá Dorritka, sa Dickens do povedomia čitateľov zapísal aj poviedkou Vianočná koleda. Príbeh o zázračnej náprave bezcitného mamonára sa dodnes teší veľkej obľube a dočkal sa aj sfilmovania.

Spisovateľ Charles Dickens zomrel v júni 1870 a ako jednu z najprominentnejších postáv svojho času ho pochovali vo Westminsterskom opátstve. Dnes na jeho jedinečnosť spomína aj internetový vyhľadávač Google, ktorý mu venoval grafiku na úvodnej stránke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu