Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Piatok trinásteho: Žiadny výmysel, tento deň je naozaj nešťastný!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: howstuffworks.com)

PRAHA - Viete, odkiaľ pochádza legenda, že piatok trinásteho je nešťastný deň? Jej korene siahajú až do stredoveku, kedy sa do celého sveta rozšírila z Francúzska. Odvtedy ovplyvňuje naše myslenie aj konanie, hotely a letecké spoločnosti vynechávajú číslo 13 na izbách a sedadlách a dokonca niektorí ľudia si vypestovali na toto číslo fóbiu. Máme sa teda čoho naozaj báť?

Celosvetovo najrozšírenejšia povera má reálny základ. Francúzsky kráľ Filip IV. Pekný totiž v piatok 13. 10. 1307 začal s neúprosnou likvidáciou rytierov templárskeho rádu. Ten patril k najmocnejším v stredoveku a jeho stúpenci od tej doby považovali ten deň za diabolský.

Dátumy s trinástku sú pohyblivé, za uplynulých 430 rokov a majú ich všetky mesiace, ktoré začínajú nedeľou. Niekedy tak čierny deň prežijeme len raz za rok, inokedy aj viackrát.

"Trinástka vytvára v živote zvláštny súbor problémov, ktorým je často ťažké porozumieť a vyrovnať sa s nimi. Ide o prirodzený koniec niečoho, stratu vzťahu, zamestnania, peňazí, neistotu a bolestnú skúsenosť," vypočítava zvláštnosti čísla 13 numerologička Lenka Lippertová Suchardová.

Trinástka sa skladá z jednotky (tá značí samostatnosť a ctižiadosť) a trojky (tá prináša duševnú bystrosť). "Lenže súčtom dôjdeme ku štvorke, ktorá predstavuje pochybnosti, nedostatok sebaúcty, lásky, pocit zraniteľnosti a tým jednotke a trojke bráni v rozmachu a spôsobuje nám fyzické i nervové problémy," objasňuje numerologička. Má však aj pozitívny význam a to ukončenie jednej životnej etapy, vyriešenie problémov, uzatvorenie starých vzťahov.

Piatok je sám o sebe náročný nielen na psychiku, ale aj pre telo. Ľudia majú pocit, že je vlastne už voľný deň a prestanú byť ostražití a pozorní ako v bežné všedné dni. S piatkom sa spája mnoho dôležitých udalostí v dejinách ľudstva: Veľký piatok (ukrižovanie Ježiša Krista), Čierny piatok - krach na newyorskej burze v roku 1929, v Európe došlo k podobnému hospodárskemu otrasu o dva roky skôr - v piatok 13. 5. 1927 a pod.

Ako je to vlastne s piatkom trinásteho? Dozviete sa na plnielanu.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu