Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vymrieme? Svetu chýba neuveriteľných 160 miliónov žien!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

NAÍ DILLÍ - Viaceré regióny sveta majú dlhodobý problém s nerovnováhou medzi počtom žien a počtom mužov. V stredu na tento fenomén upozornili experti vo svojej správe, v ktorej sa venujú globálnej populácii. Tá by mala podľa ich výpočtov koncom októbra dosiahnuť hranicu siedmich miliárd.

Odborníci problém označujú ako "demografická maskulinizácia", pod čím majú na mysli situáciu, keď spoločnosť trpí príliš vysokým počtom mužov v porovnaní s veľkosťou ženskej populácie. O tzv. prirodzenej rovnováhe medzi oboma pohlaviami sa dá hovoriť vtedy, ak na 100 žien pripadá 104 až 106 mužov. Akékoľvek zmeny v tomto pomere sa už nedajú vysvetliť inak ako neprirodzenými zásahmi "zvonka".

Problémom príliš početnej mužskej populácie trpia najmä ázijské krajiny - v Indii a vo Vietname pripadá v súčasnosti na 100 dievčat až 112 chlapcov. Ešte alarmujúcejšia situácia panuje v v Číne, kde je to až 120 a v niektorých oblastiach až viac ako 130 chlapcov na 100 dievčat. Tento fenomén sa rozšíril aj do kaukazských krajín ako Azerbajdžan, Gruzínsko a Arménsko a evidujú ho aj v Srbsku a Bosne.

O probléme začal ako jeden z prvých otvorene hovoriť indický nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu Amartya Sen, ktorý ho opísal vo svojej publikácii pod titulom Chýba nám viac ako 100 miliónov žien. Podľa demografov v súčasnosti svetu "chýba" až 160 miliónov žien.

Dôvodom sú predovšetkým tradície. Podľa odhadov prestížneho britského medicínskeho časopisu The Lancet sa v Indii každoročne vykoná až pol milióna umelých prerušení tehotenstva len preto, že ide o plody ženského pohlavia. Situácia sa v tomto smere v posledných rokoch zlepšila, spoločnosti však teraz čelia deficitom dospelých žien, ktorý môže viesť k zvýšeniu spoločenského napätia, keďže boj o ne sa medzi mužmi vyostrí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu