Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Záchrana zasypaných: Budú ich hľadať pomocou detektoru potu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

WASHINGTON - Pot vylučovaný osobami uväznenými pod troskami zrútených budov by sa mohol stať významným faktorom pri pátraní po nich. Medzinárodný tím vedcov pracuje na vývoji senzorov, ktoré by detekovali obete zemetrasenia a iných katastrof vďaka molekulám v ich pote, dychu a na koži, píše španielsky denník El Mundo.

Bádatelia z Británie, Nemecka a Rumunska skúmali prieduchy vznikajúce v zbúraných budovách, aby mohli vytvoriť predbežný profil molekúl, ktoré by poukazovali na prítomnosť zavalených ľudí.

Pri výskume vedci vytvorili podmienky zrútenej budovy z betónu a skla za účasti ôsmich dobrovoľníkov. Senzory veľmi rýchlo odhalili prítomnosť kysličníka uhličitého a amoniaku v prieduchoch, ktoré sa vytvorili medzi troskami. Navyše sa zistila prítomnosť rozsiahlej škály ďalších prchavých organických zložiek ako acetón a nenasýtený uhľovodík izoprén.

Výsledky ukazujú, že akonáhle účastníci spali, bol zaznamenaný nárast úrovne amoniaku, pre čo ale vedci nenašli vysvetlenie. Avšak rástlo aj množstvo acetónu s tým, ako narastala doba od požitia jedla.

Doteraz sa vedelo, že zasypané osoby vylučujú prchavé metabolity prostredníctvom telesných tekutín a dýchania ako dôsledok poplašných mechanizmov ľudského tela. Avšak tieto uvoľnené molekuly často vykazovali zložité interakcie s látkami, z ktorých je zložená stavba, menili sa s podmienkami prostredia - vlhkom, teplom alebo vetrom, čím sa sťažoval priebeh vyhľadávania.

"Vývoj prístrojov na vyhľadávanie zavalených ľudí, založený na metabolitoch z dýchania, potu a kože má niekoľko výhod oproti bežným technikám," upozornil spoluautor štúdie Paul Thomas z univerzity v britskom Loughborough. Simulácia situácie v troskách budovy za účasti skutočných osôb pomôže k vytvoreniu presnejších prenosných zariadení.
   

Bude ich možné "využiť na mieste udalosti bez potreby laboratória. A môžu vyhľadávať známky života po dlhšiu dobu. Možno ich inštalovať vo väčšom množstve než je možné nasadzovať záchranárskych psov, ktorí sa ocitajú v ohrození rovnako ako ich ošetrovatelia," dodal britský vedec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu