Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Časté pojedanie sladkostí zvyšuje riziko vzniku rakoviny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Pravidelné konzumovanie sušienok, koláčov či zákuskov môže výrazne zvýšiť riziko vzniku rakoviny maternice. Informovali o tom vedci z Karolinskeho inštitútu v Štokholme.

Ženy, ktoré pojedali sladké dobroty dva či trikrát za týždeň, boli o 33 percent náchylnejšie na to, aby sa u nich vyvinulo zákerné ochorenie. U tých, ktoré si ich doprajú viac ako tri razy za sedem dní, sa toto riziko zvýšilo až o 42 percent.

Štúdia prebiehala desať rokov a zúčastnilo sa jej viac ako 60-tisíc žien. Odborníci sa snažili zistiť priamu súvislosť medzi konzumáciou sladkých jedál a vznikom rakoviny maternice. Účastníčok sa pýtali na ich stravovacie návyky, váhu a životný štýl. Okrem iného zistili, že u žien, ktorých celkový denný príjem cukru prekročil 35 gramov, hrozila až o 36 percent väčšia šanca, že sa u nich vyvinie tumor.

Podľa vedcov to spôsobuje fakt, že po príjme príliš veľkého množstva cukru telo uvoľňuje viac inzulínu, čo môže vyústiť do nadmerného bujnenia. Riziko vzniku rakoviny maternice je vačšie aj v prípade, keď sa zvýši hladina estrogénu. Aj ten totiž spúšťa nekontrolovateľný rast buniek. Medzi ďalšie faktory patria vek, váha alebo to, keď sa ochorenie objavilo u matky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu