Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vedci varujú: Spamätajme sa, lebo nás zabijú mimozemšťania!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: telegraph.co.uk)

LONDÝN/BRATISLAVA - Optimistický scenár, že prví mimozemšťania, ktorí pristanú na našej planéte budú priateľskí ako E.T., má menšie trhliny. Podľa vedcov sa vesmírni pútnici môžu na nás kvôli skleníkovým plynom pozerať ako na riziko, ktoré ohrozuje ich aj ostatné civilizácie.

Vedci z NASA a Pensylvánskej štátnej univezity pod vedením Shawna Domagal-Goldmana vypracovali zoznam možností prvého kontaktu, ktorý rozdelili do troch kategórií: priateľský, neutrálny a nepriateľský. V správe sa snažili odpovedať na otázku či by bolo stretnutie s mimozemšťanmi ľudstvu prospešné alebo skôr na škodu.

V prípade najlepšieho scenára by sme prostredníctvom získaných informácií porazili hlad, chudobu, choroby alebo sa poučili z ich technológie.

V neutrálne kategórii odborníci naznačujú pocit ľahostajnosti, pretože žiadna užitočná komunikácia nie je možná. Dokonca predpokladajú, že cudzinci sa budú správať príliš byrokraticky a nedovolia nám vstúpiť do "galaktického klubu". Alebo ako vo filme District 9, kedy sa cudzinci infiltrovali do utečeneckého tábora v Južnej Afrike, sa môžu dokonca stať príťažou pre pozemšťanov.

Nakoniec prichádza na rad apokalyptická vízia v štýle filmu Deň nezávislosti, kedy dôjde k zničeniu našej planéty alebo epidémia vyhubí celú populáciu. Cudzinci sa podľa vedcov môžu na nás zamerať kvôli expanzii, ktorá mení zloženie zemskej atmosféry pomocou emisie skleníkových plynov. Zmena teplôt by mohla byť vnímaná ako strata kontroly.

"Tieto scenáre nám dávajú dôvod obmedziť náš rast a znížiť vplyv na globálne ekosystémy. Obzvlášť dôležité pre nás je obmedziť emisie skleníkových plynov, pretože zloženie atmosféry možno pozorovať z iných planét.," dodal Domagal-Goldman.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu