Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Výška podľa vedcov zvyšuje riziko rakoviny

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Vyšší ľudia čelia väčšiemu riziku rakoviny. Tvrdí to štúdia, ktorú vykonali vedci z Oxfordskej univerzity, a ktorú tento týždeň zverejnila lekárska revue The Lancet Oncology.

Vedci si nie sú istí, čo je príčinou tohto javu, ale domnievajú sa, že zvyšujúca sa priemerná výška za posledné storočie mohla byť jedným z faktorov vysvetľujúcich prírastok prípadov tejto choroby.
 
Štúdia sledovala v rokoch 1996 až 2001 1,3 milióna britských žien v strednom veku a zistila väčší výskyt desiatich bežných druhov rakoviny u vyšších z nich. Každých desať centimetrov nad výšku 155 centimetrov znamenalo o 16 percent väčšiu pravdepodobnosť vzniku zhubného nádoru. U ženy nad 175 centimetrov bola o 37 percent väčšia pravdepodobnosť vzniku rakoviny, ako u žien menších než 155 centimetrov. Aj keď sa štúdia týkala žien, ďalší výskum podľa jej autorov ukazuje, že táto väzba existuje aj u mužov.
 
"Výška samotná samozrejme nemôže ovplyvniť rakovinu, ale môže to byť ukazovateľ niečoho iného. To, že existuje spojenie medzi výškou a rizikom rakoviny u toľkých rôznych ľudí, naznačuje, že tu môže byť základný spoločný mechanizmus, ktorý možno funguje na začiatku života, kedy ľudia rastú, "uviedla vedúca tímu z Oxfordskej univerzity Jane Greenová.
 
Jednou z príčin by teda mohlo byť podľa vedcov pôsobenie rastových hormónov, ďalšou príčinou potom fakt, že vyšší ľudia majú viac buniek a je teda väčšia pravdepodobnosť, že ich bunky zmutujú.
 
"Ľudia samozrejme nemôžu ovplyvniť svoju výšku. A u vyšších ľudí je zase menšie riziko ďalších problémov, ako je napríklad ochorenie srdca," dodala Greenová.
   
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu