Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Škôlka nepozná pojmy "on" a "ona", všetci sú "priatelia"

Malí škôlkari sú oslovovaní ako Zobraziť galériu (3)
Malí škôlkari sú oslovovaní ako "priatelia" (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM - Vo švédskej škôlke Egalia učitelia nepoužívajú zámená ako "on" a "ona", ani nehovoria o chlapcoch a dievčatách. Žiakov oslovujú jednotne "priatelia" v snahe odstrániť rodové stereotypy, píše agentúra AP.

 Aj z farieb a umiestnenia hračiek či z výberu knižiek je zrejmé, že každý detail bol opatrne premyslený, aby deti hneď od malička nedelili svet na mužský a ženský.

"Spoločnosť predpokladá, že dievčatká budú krásne a nežné, zatiaľ čo chlapci budú drsní," hovorí učiteľka Jenny Johnssonová (31). "Egalia im dáva príležitosť byť naozaj takými, akí chcú byť," dodáva.

Štátna škôlka, ktorú otvorili minulý rok v liberálnej štokholmskej štvrti Södermalm pre deti od jedného do šiestich rokov, patrí medzi najradikálnejšie príklady švédskeho úsilia vytvoriť rovnosť medzi pohlaviami už od raného detstva.

Odstránenie rodových rolí je jedným z poslaní štátnych škôlok vzhľadom na to, že aj vo vysoko rovnoprávnej švédskej spoločnosti majú podľa názorov mnohých občanov muži stále nespravodlivé výhody.

Podľa niektorých rodičov ale situácia zašla príliš ďaleko. Posadnutosť rušením tradičných mužských a ženských rolí môže byť pre deti zavádzajúca a zle ich pripraví na skutočný svet za múrmi materských škôlok, obávajú sa.

"Rozdielne role pohlavia nepredstavujú problém, ak je týmto rolám pripisovaná rovnaká dôležitosť," domnieva sa Tanja Bergkvistová (37), ktorá je hlavným hlasom proti "rodovému šialenstvu" vo Švédsku.

V škôlke Egalia, ktorej názov vychádza zo švédskeho výrazu pre rovnosť, sa chlapci aj dievčatá hrajú spoločne s kuchynkami a "varia" s plastovým riadom. Kocky Lego sú zámerne položené hneď vedľa kuchynky, aby učitelia dali najavo, že neexistuje žiadny rozdiel v dôležitosti medzi varením a stavbou.

Riaditeľka Lotta Rajalinová (52) vysvetľuje, že škôlka vytvára prostredie tolerantné ku gayom, lesbičkám, bisexuálom aj transsexuálom. Z knihovničky vyťahuje príbeh o dvoch žirafích samcoch, ktorí žijú spolu a sú smutní, že nemajú deti - a ako náhodou nájdu opustené krokodílie vajcia.

Rajalinová vykladá, že učitelia tiež predostierajú deťom nové, nevšedné nápady. "Napríklad keď sa hrajú na domov, a ony sa začnú hádať o to, kto bude hrať mamičku. Potom im navrhneme, aby boli dve mamičky, tri mamičky a tak ďalej," objasňuje.

Metódy škôlky sú kontroverzné a Rajalinová priznáva, že učitelia už boli napríklad terčom vyhrážok rasistov, ktorých evidentne rozhorčili černošské bábiky. Na druhej strane je ale záujem o zapísanie detí do škôlky obrovský a zoznam čakateľov na miesto je dlhý. Len jedna rodina zatiaľ vraj svojho potomka zo škôlky stiahla.

Detský psychológ Jay Belsky z Kalifornskej univerzity hovorí, že nevie o žiadnej podobnej škole typu Egalia, a spochybňuje, či jej nastúpená cesta je správna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu