Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Tajná svadba: Opice zosobášili napriek výhradám!

Radžu so svojím pánom Zobraziť galériu (4)
Radžu so svojím pánom (Zdroj: Reuters)

TALVAS - Príbeh zasadený do stredu pralesa v severozápadnej Indii mal všetky prísady dokonalej bollywoodskej lovestory: emócie, oslavy, milenci prenasledovaní osudom a nervózne okusovanie nechtov. Jediný rozdiel bol ten, že snúbenci boli opice, napísala agentúra Reuters.

Išlo o prvú opičiu svadbu v Indii, ktorá nasledovala po klasickej dráme - konflikte tradícií, viery starej dediny a moderného života, ktorý je skeptický voči tomuto spôsobu myslenia.

Hinduistická viera zahŕňa aj uctievanie zvierat ako stelesnenie božstiev. A opice majú zvlášť významnú úlohu v hinduistickej mytológii, v ktorej sú uctievané ako zosobnenie Hanumana, mocnej opice, ktorá pomáhala Rámovi v boji proti zlu.

Takže keď boli v dedinke Talvas hlboko v pralese štátu Rádžastán predstavené plány na zosobášenie Radžu a Činky, zachvátilo obyvateľov vzrušenie.

Ženích Radžu bol slávny v dedine Banetha asi 55 kilometrov vzdialenej od Talvasu. Kedykoľvek sa objavil mimo domova, priťahoval davy. Bol známy tým, že sa stravoval, spal aj fajčil cigarety spoločne so svojím pánom Ramešom Sainim. Ten s ním jednal ako so svojím synom.

"Chcem si užiť pocity otca ženiaceho syna, a to prostredníctvom Radžuovej svadby," zveril sa 38-ročný vodič rikše Rameš, ktorý Radžua pred tromi rokmi našiel v bezvedomí a zachránil ho. Sám je ženatý, ale bezdetný.

Pred dvoma mesiacmi stretol kňaza z neďalekej dediny, ktorý sa staral o Činky a Ramešovi navrhol, aby sa ich opice vzali. Do okolitých dedín zaslali stovky pozvánok. "Očakávam na oslave cez 2000 ľudí," vyhlásil Rameš nad obrovským hrncom, v ktorom sa pripravoval svadobný pokrm.

Kým sa šírili správy o svadbe, úradníci zo štátneho ministerstva lesov vstúpili do akcie. Keďže opice sú v Indii chránené ako majetok vlády, nikto ich nemôže chovať, cvičiť alebo - ako v tomto prípade - ženiť ich, a to ani za príslušníka rovnakého druhu.

Napätie rástlo v oboch dedinách potom, čo úradníci vydali posledné varovanie. Opice aj ich páni sa ukryli. V deň plánovaného sobáša do Talvasu prišlo cez 200 strážnych, ktorí narazili na stovky ľudí z okolitých dedín.

Ale potom sa rozšírila správa: opičí pár zosobášili pri tajnom obrade niekde hlboko v pralese. Dedinčania prepukli v jasot a začali oslavovať. Činitelia pralesného úradu okamžite začali pár hľadať a nakoniec Činky našli uviazanú pri strome. Na príslušnom mieste mala rumelkovú značku, ktorou sa na čele vyznačujú vydaté hinduistické ženy.

Úradníci neodolali a Činky pogratulovali a dokonca sa s ňou nechali vyfotografovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu