Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Muž vidí po 55 rokoch opäť na obe oči

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Američan, ktorý pred 55 rokmi oslepol na jedno oko, opäť vidí na obe oči, informoval internetový magazín Journal of Medical Case Reports.

 

Pacient mal iba osem rokov, keď sa mu odtrhla sietnica po tom, ako jeho pravé oko zasiahol kameň. Oddelenie sietnice na dlhý čas väčšinou spôsobuje jej trvalé poškodenie, takže jej vrátenie nemusí u pacienta obnoviť videnie. Lekári tvrdia, že obnovenie zraku po takom dlhom čase sa podarilo vôbec po prvý raz.

Muž mal 63 rokov, keď prišiel do zdravotníckeho zariadenia New York Eye and Ear Infirmary s bolesťou a začervenaním oka. Tamojší lekár zistil opuch, krvácanie a vysoký očný tlak. Po ošetrení ale začalo oko, ktoré bolo predtým úplne slepé, zaznamenávať zdroj jasného svetla. Lekári vtedy usúdili, že by to mohol byť dostačujúci dôvod pre to, aby sa pokúsili sietnicu vrátiť. Po následnej operácii začal pacient opäť vidieť.

"Pokiaľ vieme, je toto prvá správa o obnove videnia v prípade pacienta s dlhodobým traumatickým odtrhnutím sietnice. Nie je skvelý výsledok iba pre nášho pacienta, ale v súvislosti s obnovou zraku to má význam aj pre ďalších, osobitne v kontexte výskumu kmeňových buniek a progenitorových, teda prvotných buniek, ktoré by bolo možné transplantovať do postihnutých sietnic a obnoviť tak zrak," uviedol lekár Olusola Olawoye.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu