Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dve hodiny televízie denne vás môžu zabiť, tvrdia doktori

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

LONDÝN - Podľa dánskych vedcov môže pozeranie televízie po dobu dvoch a viac hodín denne viesť k predčasnej smrti. Zistili, že každých niekoľko hodín sa zvyšuje riziko, že ochoriete na cukrovku až o 20 percent a šanca, že umriete na srdcové ochorenie, je vyššia o 15 percent.

Za zvyšovanie spomínaných rizík môže nedostatok pohybu a konzumácia nezdravých jedál počas sledovania televízie. Tvrdí to doktor Anders Grontved z University of Southern Denmark a Frank Hu z Harvardskej školy verejného zdravotníctva. Odborníci analyzovali osem štúdií, ktorých sa zúčastnilo 235 000 ľudí.

"Tento výskum dokazuje, že sedavé aktivity ako je napríklad pozeranie televízie, má na naše zdravie negatívne účinky," uviedla Maureen Talbotová z Britskej nadácie srdca. "Mnohí z nás trávia večery rozvalení na pohovke pri telke a tlačia do seba čipsy a keksy, ktoré zapíjajú sladenými nápojmi alebo alkoholom. Musíme ale zabrániť tomu, aby sa takýto spôsob života stal bežným a pravidelným," dodala.

Aby sme sa udržali v dobrej kondícii, je podľa nej potrebných 30 minút fyzickej aktivity najmenej päťkrát do týždňa. Informácie zverejnil magazín Americkej zdravotnej asociácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu