Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ľudí lákajú na vnútornosti a telá stiahnuté z kože!

Jeden z vystavovaných obrazov
Jeden z vystavovaných obrazov (Zdroj: Jerome Zonder)

BERLÍN - Vyhryznuté vnútornosti, ľudia pojedajúci sami seba alebo stiahnutá ľudská koža. Aj takéto výjavy sa dajú vidieť na výstave o kanibalizme v umení v berlínskej galérii Me Collectors Room. Napriek veľakrát šokujúcemu stvárneniu autori expozície tvrdia, že im v žiadnom prípade nejde o škandálnosť, ktorá by zámerne pritiahla pozornosť verejnosti.

"Je to výstava, kde ide o obavy, vášne, radosť aj násilie, ktoré sú v nás všetkých. Táto výstava nás má prinútiť, aby sme o tom premýšľali, a nie vyvolávať senzáciu," povedala kurátorka expozície nazvanej Všetci kanibali? Jeanette Zwingenbergerová. V podobnom zložení ju už s úspechom prezentovala v Paríži, kde sama už dlhšiu dobu žije.

Dala pre ňu dohromady sto diel od 40 umelcov z celého sveta od stredoveku až po súčasnosť, ktorí nejakou formou ponímajú ústrednú tému prehliadky. "Táto téma je tu od pradávna: pri znázorňovaní podsvetia, diabla, hriechov, v mýtoch, v rozprávkach, v antike, v biblii až k dnešným hororovým filmom," vysvetľuje Zwingenbergerová, podľa ktorej je putovná výstava vôbec prvá, ktorá na jednom mieste zhromaždila rôzne umelecké výtvory spodobňujúce pojedanie človeka.

Zo starých majstrov je zastúpený napríklad Francisco Goya, terajších tvorcov reprezentujú Norbert Bisky alebo Gilles Barbier. Realistické i abstraktné obrazy, plastiky a fotografie dopĺňajú zažltnuté portréty skutočných ľudožrútov z Tichomoria, domorodé artefakty a moderné videoinštalácie. Pre záujemcov je tu i televízny kútik, kde si môžu prehrať vybraný film s kanibalskou tematikou. V ponuke je klasika ako Noc živých mŕtvych a Mlčanie jahniat či niektoré menej známe hororové tituly.

Kanibalský zážitok dotvárajú suveníry v podobe skrátených ľudských prstov a uší z marcipánu alebo tematické knihy a DVD. Ak im to po prehliadke žalúdok dovolí, môžu sa návštevníci najesť v kaviarni, ktorá je zakomponovaná do expozície.

Pri dnešnej slávnostnej vernisáži bude  v ponuke surové mäso, poznamenal žartovne majiteľ galérie Thomas Olbricht. Výstavu sprístupnia do 21. augusta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu