Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Fotograf riskoval život pre dych vyrážajúce zábery vulkánu!

Vybuchujúca láva - krásna a nebezpečná Zobraziť galériu (4)
Vybuchujúca láva - krásna a nebezpečná

LONDÝN/BRATISLAVA - Zahrávanie sa so smrťou pri teplote približne 1000 stupňov Celzia, pod fontánou horúcej lávy z najdesivejšej sopky, by asi nebolo predstavou perfektného dňa pre každého. Ale pre odvážlivca a fotografa Skarphedinna Thrainssona je pobyt pri rozžeravenom vulkáne niečo ako typický deň v kancelárii.

Skarphedinn (39) z Reykjavíku urobil neuveriteľné zábery počas vulkanickej erupcie z Fimmvorduhalse a notoricky známej sopky Eyjafjallajökull. Oba výbuchy nastali v rovnakej oblasti, ale s veľmi odlišným výsledkom.

Pokým Fimmvorduhals bola pokojná sopka s tečúcou červenou lávou, druhá vystrelila minulý rok monštuózne oblaky popola, zahltila vzdušný priestor a ohrozila leteckú dopravu.

Na úžasných snímkach vidieť oranžové prúdy lávy, ktoré vybuchujú k nočnej oblohe, pričom fotograf stojí iba niekoľko metrov od žeravého dažďa vyvrhnutých úlomkov.

"Je to tá najúžasnejšia vec, akú som kedy zažil. Je ťažké opísať ten pocit, keď stojíte pred vybuchujúcou sopkou - všetko to teplo, hluk, zápach a blesky. Cítite sa veľmi malý a bezmocný. Vrátiť sa späť k normálnej krajinárskej fotografii je potom nuda," opisuje Skarphedinn svoj zážitok.

Muž často pre dobrú fotografiu riskuje vlastný život a párkrát už mal namále, ale nevie si pomôcť. Nepomáhajú ani výstrahy v podobe dvoch mŕtvych, ktorí tragicky zomreli po pozorovaní sopky, keď v noci zablúdili. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu