Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Umelec nafotil Krista vo vlastnom moči, snímku zničili!

Kristus v moči
Kristus v moči

PARÍŽ - Dvaja návštevníci múzea v juhofrancúzskom Avignone v nedeľu úmyselne zničili kontroverznú fotografiu amerického umelca Andresa Serrana, ktorá podľa neho ukazuje krucifix ponorený do jeho moču. Snímka podľa pobúrila predovšetkým miestnu katolícku obec.

Dvojica pomocou kladiva a bodla rozorvala počas návštevnej doby na výstave s názvom Verím v zázraky dve fotografie, predovšetkým Serranovu snímku Kristus v moči z roku 1987. Napriek zásahu troch členov ochranky sa útočníkom podarilo utiecť. Múzeum sa rozhodlo fotky ďalej vystavovať v zničenom stave.

Incident sa udial po tom, čo v sobotu na výzvu kresťanského hnutia Civitas protestovalo pri múzeu približne 800 prevažne katolíckych konzervatívcov. Fotografiu odsúdil aj miestny biskup Jean-Pierre Cattenoz. Označil ju za hanebnú a znevažujúcu obraz Krista na kríži, ktorý je jadrom kresťanskej viery.

"Som prenasledovaný po telefóne. Obdržal som 30-tisíc textových správ, nepreháňam, 30-tisíc textových správ od konzervatívcov. Taká ignorancia, taká netolerancia. To je rýchly návrat stredoveku," hneval sa majiteľ vystavovanej zbierky 350 diel moderného umenia.

Vandalský čin neznámych páchateľov odsúdil krátko po ich čine francúzsky minister kultúry Frédéric Mitterrand. Ide podľa neho o zásah do slobody tvorby a vyjadrovania. Pripustil však, že jedno z poškodených diel mohlo niektorých ľudí šokovať.

Fotografia Kristus v moči sa údajne zrodila tak, že Serrano najprv močil do nádobky z číreho, najskôr laboratórneho skla, aby do nej bolo bez problémov vidieť. Do nádobky potom spustil maličký krucifix z umelej hmoty, aký pri sebe nosia chudobní ľudia, a všetko vyfotografoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu