Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Unikátne fotografie: Zemetrasenie z roku 1906 vo farbe!

Snímky zo San Francisca sú dielom priekopníka
Snímky zo San Francisca sú dielom priekopníka

SAN FRANCISCO - Pri katalogizácii zbierok sa náhodou našli fotografie následkov zemetrasenia a požiaru v San Franciscu v roku 1906, keď bolo mesto takmer zničené.

Americkí historici sa domnievajú, že ide o prvé doteraz objavené a možno jediné farebné fotografie z tejto udalosti. Šesť nikdy nezverejnených snímok je dielom priekopníka fotografie Fredericka Eugena Ivesa.

Väčšina fotografií bola urobená zo strechy hotela, v ktorom Ives býval počas svojej návštevy v októbri v roku 1906 - niekoľko mesiacov po aprílovom veľkom zemetrasení.

Snímky boli uložené medzi predmetmi, ktoré Národnému múzeu americkej histórie venoval Ivesov syn Herbert. Našiel ich dobrovoľný spolupracovník múzea Anthony Brooks v roku 2009, keď katalogizoval zbierky.

Hoci sa už predtým objavili ručne maľované zábery z deštrukcie mesta, Ivesova zbierka je pravdepodobne jedinou skutočnou farebnou dokumentáciou, vysvetlila Shannon Perichová, ktorá má v sieti Smithsonianových múzeí na starosti dejiny fotografie. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu