Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Obrí penis nominovali na štátnu cenu za inováciu!

Dielo dostalo názov
Dielo dostalo názov "Úd v zajatí FSB"

MOSKVA - Obrí penis, namaľovaný na jednom z petrohradských mostov skupinou "umeleckých výtržníkov", sa dočkal nominácie na štátnu cenu "za inovácie v oblasti vizuálneho umenia". Šance na víťazstvo sú diskutabilné, každopádne časť spoluautorov by na preberenie prísť nemohla, pretože je za mrežami.

Dielo s názvom "Úd v zajatí FSB" sa objavilo na zdvíhacom moste naproti petrohradskému oddeleniu ruskej tajnej služby FSB vlani v júni. Nočné maľovanie vraj trvalo siedmim členom skupiny Vojna len 23 sekúnd - a o polhodinku neskôr sa most, a s ním aj namaľovaný úd s dĺžkou 65 metrov a šírkou 27 metrov, vztýčil k nebu. Zámerom vraj bolo nachystať všetkým tajným agentom "štartovaciu plošinu k výprave za mimozemskými civilizáciami".

Hanebný obrázok sa ešte v noci snažili zmyť aj za pomoci dvoch hasičských striekačiek, avšak obrysy vraj presvitali ešte o deň neskôr.

Na mieste činu sa strážcom poriadku podarilo zatknúť jedného z karikaturistov, Leonida Nikolajeva, ale po dvoch dňoch ho súd prepustil na slobodu. V novembri bol však Nikolajev aj s ďalším členom skupiny znova zatknutý za akciu "Palácový prevrat", keď za pár desiatok sekúnd skupina prevrátila na strechu niekoľko policajných áut pod zámienkou hľadania stratenej loptičky. Obvinili ich z výtržníctva a poslali do väzby.

Odborná porota Štátneho centra pre súčasné umenie spolu so skupinou Vojna nominovala na prestížnu cenu ešte štyroch ďalších umelcov, ktorí však nie sú považovaní za tak politicky kontroverzných.

Hlavný ideológ Vojny, skrývajúci sa v zahraničí, odkázal, že nomináciu pri súčasnom väznení umelcov považuje "za hanbu zločinnej moci a konformistov z umeleckého spoločenstva".

Najväčší rozruch sa skupine podarilo vyvolať pred tromi rokmi hromadnou súložou usporiadanou v štátnom biologickom múzeu pod heslom "Jeb.ť za následníka, za medvedíka" k inaugurácii nového ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva.



Obrí penis v Petrohrade
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu