Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Nevernici sa pomstil pomníkom

Pomník dal údajne postaviť manžel pre svoju nevernú manželku. Zobraziť galériu (2)
Pomník dal údajne postaviť manžel pre svoju nevernú manželku.

PREŠOV - Na prešovskom cintoríne majú nezvyčajný hrobový pomník. Pripomína strom. Lenže výčnelky na jeho kovovom „kmeni“ nie sú konáre. Symbolizujú mužské prirodzenia. Pomník údajne postavili ešte v 19. storočí na popud muža, ktorý sa takto chcel pomstiť svojej nevernej manželke menom Kolbenhay Er.

Jednotlivé výčnelky na pomníku, ktorý stojí pri dolnom vchode na cintorín, sú označené aj krstnými menami. Pochádzajú zrejme z maďarčiny. Nevernicu podľa týchto údajov obšťastňovali Laois, Berta, dvaja Gustavovia a dvaja Belovia. Najmenší výčnelok nie je označený žiadnym menom. Podľa názoru niektorých starších Prešovčanov je možné, že toto miesto zostalo prázdne z dvoch dôvodov. Buď mal staviteľ pomníka zľutovanie nad dotyčným mužom, a preto nezverejnil jeho meno, alebo má vysvetľovať dôvody, pre ktoré pani Kolbenhay Er podvádzala svojho manžela!

O vzniku pomníka ani o zosnulej nemajú na prešovskom mestskom úrade žiadne záznamy. „Nič bližšie sa o tomto hrobe nepíše ani v mestskej kronike,“ povedala vedúca odboru kultúry Mária Putnocká. Cintorín spravujú Technické služby (TS) v Prešove.  
Nevernici sa pomstil pomníkom
Zobraziť galériu (2)
„Podľa mňa bol pomník preložený, keď sa budovala priľahlá Vajanského ulica. A teraz už asi pod nim nie je ani hrob,“ myslí si riaditeľ TS Anton Balčák, ktorý šéfuje tomuto podniku už 17 rokov, ale za celé tieto roky sa mu tiež nič nové o pomníku nepodarilo zistiť. Uvažoval však, že ho dá zlikvidovať. „Nechceli sme, aby pôsobil hanlivo na pietnom ove. „Podľa mňa bol požený, keď sa budovala Vajanského ulica. A teraz už asi pod nim nie je ani hrob,“ myslí si. „Nechceli sme, aby sobil hanlivo na pietnom mieste. Lenže je to atrakcia a vypovedá aj o pomeroch v starých časoch, takže zatiaľ ho na cintoríne necháme,“ zakončil A. Balčák.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu