Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

2 400 litrov guláša v obrovskom kotli!

Juraj Karlík mieša guláš oblečený v stredovekom odeve.
Juraj Karlík mieša guláš oblečený v stredovekom odeve.

LEVICE - Tomu sa povie hostina! Až 7 300 Levičanov si v sobotu pochutilo na guláši, ktorý uvaril majiteľ levického hotela Juraj Karlík. Levičania veria, že gulášovú megapárty s najväčším počtom ľudí, ktorí si na ňom pochutnávali na jednom mieste, a zároveň i najväčší kotol, ktorý bol použitý pri varení, zapíšu do Guinnessovej knihy rekordov!

Pre porciu chutného obeda, ktorý sa v Leviciach rozdával v sobotu zadarmo, už od skorého poludnia stáli ochotne v rade tisíce ľudí. Neodradilo ich ani silné krupobitie, pri ktorom padali ľadové kusy vo veľkosti čerešní. „Ja sa postavím do radu aj dvakrát. Som nezamestnaný a peňazí nemám nazvyš, tak prečo by som takúto príležitosť nevyužil?“ hovorí Levičan Jozef. Maxiobed, ktorý navaril Levičanom Juraj Karlík, mal byť pre nich dar k 850. výročiu prvej písomnej zmienky o meste. „Keď už guláš, tak poriadny,“ smeje sa známy gurmán a znalec vína. Guláš vlastnoručne kuchtil od piatkovej polnoci do sobotňajšieho popoludnia celých dvanásť hodín. Na mäso, zemiaky, cibuľu a ďalšie prísady do štipľavej pochúťky finančne prispelo mesto. Gigantický kotol z nehrdzavejúcej ocele, ktorý spĺňa prísne hygienické požiadavky a treba k nemu vyjsť po špeciálne vyrobenom drevenom schodisku, sponzorsky vyrobili v tlmačských strojárňach. J. Karlík v ňom pripravil viac než 2 400 litrov guláša. Celé štyri hodiny trvalo, kým zovrelo také množstvo vody. Na kúrenie spotrebovali 3 kubíky bukového dreva. A čo bude s kotlom ďalej? „Využijeme ho na ďalšie podobné podujatia, napríklad pred Vianocami v ňom na námestí uvaríme punč,“ dodal J. Karlík.

Suroviny na guláš
Na 2 400 litrov guláša spotrebovali 360 kg mäsa, 36 kg masti, 220 kg zemiakov, 190 kg cibule, 30 kg čerstvej zelenej papriky, 30 kg rajčín, 20 kg mletej sladkej papriky, 4 kg mletej štipľavej papriky, 10 kg soli, 8 kg rasce, 8 kg majoránu, 20 kg cesnaku, 200 pecňov chleba.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu