Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Obyčajné lúčne kvety v sebe skrývajú pravé vitamínové bomby

Z mladých púpavových lístkov si môžete pripraviť chutný a zdravý šalát.
Z mladých púpavových lístkov si môžete pripraviť chutný a zdravý šalát.

PRAHA - Vitamíny, vitamíny a zase vitamíny, tých nie je nikdy dosť. Takéto rady na nás vyskakujú zo stránok lifestylových magazínov, dennej tlače a počujeme ich aj z úst odborníkov. Väčšina ľudí si pod pojmom vitamín však predstaví buď tabletky z lekárne alebo čerstvé ovocie a zeleninu. Ako zdroj vitamínov sa však začínajú rozmáhať jedlé kvety, ktoré dostať v špecializovaných obchodoch.

Kuchár jedného z pražských renomovaných hotelov Michal Nikodém ale odporúča konzumovať aj rastliny rastúce v záhrade alebo vo voľnej prírode.

"Dajú sa jesť púpavy aj sedmokrásky, ale musia byť bez chemických látok," povedal kuchár s tým, že lúčne kvety prečisťujú krv. "Stačí si napríklad urobiť šalát z púpavových listov alebo z rukoly, čo je vlastne tiež púpava, ale nie je taká horká. Možno ho ochutiť, pridať inú zeleninu. Konzumujú sa kvety a mladé listy," dodal Nikodém. Sám odporúča nálev z mladých lístkov žihľavy, recept, ktorý poznali už naše babičky.

Známy kuchár neskrýva, že sám rád takúto jarnú očistu tela robieva. Či sa ale po šalátoch z kvetov cíti lepšie, vraj nezbadal. "Na to sú dobré plynovo-uhličité kúpele, ktoré človeka skutočne povzbudia," uzavrel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu