Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Američania našli v egyptskom Údolí kráľov nedotknutú hrobku s múmiami

V novoobjavenej hrobke sa našlo päť alebo šesť múmií v nedotknutých sarkofágoch. Zobraziť galériu (2)
V novoobjavenej hrobke sa našlo päť alebo šesť múmií v nedotknutých sarkofágoch.

KÁHIRA - Egyptské Údolie kráľov už vydalo všetko čo malo, žiadnu novú starobylú pamiatku tam neobjavíme. Toto presvedčenie je už minulosťou. Americkí archeológovia totiž odkryli zrejme nedotknutú hrobku s niekoľkými múmiami.

Celkom nepoškodenú hrobku v tejto lokalite naposledy našli v roku 1922, keď svet žasol nad objavom nevylúpenej hrobky faraóna Tutanchamona. V novoobjavenej hrobke sa našlo päť alebo šesť múmií v nedotknutých sarkofágoch. Nález pochádza z neskorej 18. dynastie, teda z rovnakého obdobia, keď vládol slávny faraón Tutanchamon. Bádatelia ich však ešte presne neidentifikovali. Táto dynastia panovala v rokoch 1567 až 1320 pred naším letopočtom. Je to vrcholné obdobie moci egyptskej Novej ríše.

V Údolí kráľov sa nachádzajú hrobky väčšiny faraónov z tohto obdobia. „Je tu však aj viacero hrobov, ktoré nie sú kráľovské. To však neznamená, že taký je aj ten, ktorý sme práve odkryli,“ hovorí americká archeologička. O nekaždodennom náleze mala včera oficiálne informovať Egyptská najvyššia rada pre starožitnosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu