Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Darina Kárová, riaditeľka festivalu Divadelná Nitra bola online

Darina Kárová
Darina Kárová

Medzinárodný festival Divadelná Nitra sa uskutoční od piatka 24. septembra do pondelka 27. septembra 2010 v Nitre. Leitmotívom 19. ročníka, ktorý ponúkne vynikajúce zahraničné a domáce inscenácie, je „out of normal“. Počas štyroch dní v divadelnom svete mimo normálu sa v hlavnom programe predstaví 10 súborov a nitrianske ulice ožijú 76 podujatiami sprievodného programu.

Festival opäť ponúkne priestor pre diskusie s tvorcami inscenácií a divadelnými kritikmi, program neformálneho vzdelávania Ako na divadlo a podujatia v rámci integračného projektu Darujem ti tulipán.

Na to, čo bude patriť medzi lákadlá aktuálneho ročníka a na všetko, čo by vás o organizácii najväčšieho divadelného festivalu na Slovensku zaujímalo, sa môžete opýtať priamo jeho zakladateľky a riaditeľky Dariny Károvej, ktorá bude hosťom Topiek vo štvrtok od 13.00 hodiny.

Viac informácií o Divadelnej Nitre nájdete na www.nitrafest.sk.

 

Darina Kárová je divadelná dramaturgička a manažérka, umelecká a organizačná riaditeľka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra

Po absolvovaní Vysokej školy múzických umení v Bratislave (odbor divadelná veda) pôsobila dlhoročne ako dramaturgička Divadla Andreja Bagara v Nitre, krátkodobo i v Slovenskom národnom divadle v Bratislave.

V rokoch 1998-2001 pracovala na Ministerstve kultúry SR ako generálna riaditeľka sekcie umenia. Je zakladateľkou Otvoreného fóra Zachráňme kultúru a od r. 2004 pôsobí aj ako koordinátorka občianskej iniciatívy Hlas pre kultúru. Je nositeľkou vyznamenania Francúzskej republiky Rytier rádu umení a literatúry.

Rozhovor

12:55:00 - otázka od: Zita Dobrý deň, pani Kárová, nemáte dojem, že ste sa i Vy pričinili o zrušenie Operety Novej scény? Dobrý deň, nie, nemám ten pocit, nebolo to moje rozhodnutie.

12:57:58 - otázka od: ricka Zdravim, drzim vam palce, na festival sa tesim, chodim nan pravidelne uz od skoly. Asi je narocne organizovat tolke roky festival. Ktory rocnik bol doteraz najtazsi? A ktory pre vas osobne nezabudnutelny? ďakujem za pozdrav v mene všetkých organizátorov. Ťažké ročníky boli vtedy, keď sme nemali finančnú podporu od štátu a mnohí divadelníci sa nám otočili chrbtom. Hovorím o konci 90-tych rokov a reziduá tohto obdobia ešte pretrvávajú. A nezabudnuteľný? možno práve v tých časoch, keď sa festival stával - tak sme to volali - ostrovom slobodnej komunikácie. Ale mám rada veľmi vždy aj ten ročník, ktorý práve chystáme.

13:10:50 - otázka od: Nina Opatovská Dobry den, chcela by som sa spytat ktorý rocnik DN bol pre vás najtažší a ktorý pokladate za najlepsi. Dakujem Najťažšie bývajú tie, ktoré sa boria s problémami finančného rázu a nepochopenia reprezentácií alebo vlastných kolegov. Ťažké sú aj tie, kde treba riešiť mnoho problémov technického charakteru - napríklad aj tento rok :-). Ale hovorím stále o organizačných otázkach. Pokiaľ ide o najlepšie - tam zohráva úlohu program - jeho kvalita a originalita. A myslím, že v období od roku 2004 má kvalita stúpajúcu tendenciu, festival akoby dozrieval.

13:10:50 - otázka od: Jana Andraščíková Ktoré všetky krajiny sa podieľajú na spolupráci Divadelnej Nitry a súbory z akých krajín sa predstavia?? Pri výbere inscenácií spolupracujeme s mnohými krajinami, napríklad len konzultantov máme v vyše 30 krajín Európy. Potom pri programovaní sa počet obmedzí a výsledkom je takých 8-10 štátov. Treba povedať, že našimi partnermi sú nielen odborníci a profesijné organizácie, ale aj zahraničné inštitúty a zastupiteľstvá v SR, divadelné ústavy, ministerstvá kultúry rôznych krajín. V tomto roku bude krajín pomenej, lebo sme z dôvodov finančných skrátili program z obvyklých šiestich na 4 dni a tak privítame súbory z Ruska (už sú v Nitre), Čiech (tiež už pricestovali), Francúzska (prídu dnes večer a potom pokračujú do Banskej Bystrice na festival Bábkarska Bystrica), Belgicka, Maďarska a Poľska. A samozrejme zo Slovenska.

13:14:59 - otázka od: Jana Gondášová Akým spôsobom sa divák ešte môže dostať na predstavenia, nakoľko takmer všetky sú už vypredané? Je pravda, že deň pred festivalom sú mnohé predstavenia vypredané - sú však vstupenky na La Putyku - český nový cirkus, Out of Context - belgické tanečné divadlo alebo Samsara Disco - poľská činohra s výbornými hereckými výkonmi. A na mnohé akcie festivalu, teda jeho sprievodného programu, vstupenky nepotrebujete a budete mať výborný zážitok. Viac na www.nitrafest. sk

13:17:32 - otázka od: Maruška čo Vás to napadlo - robiť v nitre festival tohto druhu? Teraz celkom nerozumiem otázke... V inom meste by to bolo vhodnejšie? Začiatkom 90-tych rokov bolo v Nitre nesmierne erudované obecenstvo, ktoré vyrástlo najmä na inscenáciách Jozefa Bednárika (Dom Bernardy Alby, Zojkin byt a iné), otvorilo sa tu na vtedajšie pomery špičkovo vybavené divadlo a bolo tu niekoľko zapálených ľudí pre podobnú vec. Napokon divadelné festivaly v menších mestách majú lepšiu atmosféru.

13:19:02 - otázka od: Janka Dobry den, chcela by som sa opytat, co je hlavnym kriteriom pri volbe inscenacii, aby sa vobec nominovali do dalsieho vyberu fesivaloveho programu? Samozrejme, že kvalita, potom istý stupeň inovatívnosti, originálnosti, zaujímavá téma, výrazové prostriedky - Divadelná Nitra je o netradičnom, inšpiratívnom i provokatívnom divadle.

13:22:13 - otázka od: Petra Kochanová Čím sa odlišuje tento ročník od ostatných ročníkov DN? Je v prvom rade iný svojím programom, vizuálom, mottom (out of normal), tiež dĺžkou bohužiaľ (o 2 dni kratší), máme nové programové sekcie - napríklad slovenské a české pouličné divadlo, VWW - Visegrad Window, čo je platforma pre diskusiu pri príležitosti predsedníctva Slovenska vo V4, a tiež nebývalým počtom prihlásených dobrovoľníkov - vyše 240.

13:25:45 - otázka od: Janka Zaujimalo by ma, ktoru inscenaciu povazujete Vy osobne za vrchol tohtorocneho festivalu. Vrcholom by malo byť predstavenie ruského divadla Škola dramatického umenia s názvom Opus č. 7 - vravím malo byť, lebo inscenácia to je veľmi krehká, technicky náročná ale aj náročná na prijatie divákmi, teraz sa práve stavia na javisku DAB, takže dúfam, že všetko dobre dopadne, určite aj belgické tanečné divadlo Out of Context, ja osobne sa teším, ako vyprovokujeme maďarskou Špinou a ako sa potešia nitrianski diváci z inscenácie HOLLYROTH. A mnohé iné, nerada by som ich odsunula do tieňa...

13:28:03 - otázka od: Veronika Dúžiková Koľko približne trvajú prípravy festivalu a koľko ľudí na ňom pracuje? takýto druh podujatia sa pripravuje celý rok - návštevy divadiel, fundraising - teda zháňanie peňazí (desiatky žiadostí na granty), komunikácia s divadlami a inštitútmi, reprezentácia v európskom kontexte, kontakty a mnohé iné činnosti (tvorba projektov, výročné správy). V štábe je celoročne asi 6 - 7 ľudí, teraz je nás 18. Ale máme desiatky spolupracovníkov z kultúrnych inštitúcií v Nitre i v Bratislave, a stovky dobrovoľníkov :-)

13:32:24 - otázka od: Barbora Rusňáková Prečo "Out of normal"? Pretože správa o ľuďoch akosi vylúčených z normálneho života, o javoch, ktoré sú nezvyčajné alebo neprijateľné väčšinovou spoločnosťou, o pohľade na život alebo na svet z inej perspektívy, nie ako sa pozeráme normálne. O samote, ale aj radosti, ktorá nás povyšuje nad normál. A napokon, lebo tento ročník nie je normálny ani svojou dĺžkou a problémami.

13:35:15 - otázka od: Veronika Sobkuliaková Nemáte pocit, že kvalita každým rokom klesá? tento rok mám pocit, že je toho menej nakoľko dĺžka festivalu sú len 4 dni.. Festival je menší, ale nie menej kvalitný. Práve preto sme skrátili počet dní, aby sme za tie financie, ktoré máme, mohli "nakúpiť" naozaj kvalitu. Ale rada by som dodala, že iné festivaly podobného druhu majú oveľa vyššie dotácie ako Divadelná Nitra - kvalita je priamo úmerná výške financií, ktoré sa investujú. To platí nielen pre osobný život, ale aj pre kultúrne podujatia.

13:37:43 - otázka od: Katarína Moravčíková Myslíte, že predstavenia sú určené aj pre "normálnych" ľudí a nie len pre intelektuálov?Pretoze ja mam pocit, ze ste sa zamerali skôr na nich. Divadelná Nitra neskrýva svoju koncepciu, ktorá spočíva v prezentácii divadla umelecky náročnejšieho, menej tradičného. neviem, prečo by takéto divadlo malo byť určené intelektuálom. Napokon - "normálne" divadlo sa hráva všade počas celého roka. Festival je sviatok, a počas sviatku sa majú diať veci výnimočné. A keby aj "normálni" ľudia skúsili potešiť sa výnimočným zážitkom?

13:39:31 - otázka od: ján malina lístky na predstavenia sú dosť drahé, nie? Neviem, čo znamená drahé - v porovnaní s čím. A pre koho. S koncertom populárnej hudby? S kinom? Bežná cena najvyššia je 12 Eur, máme veľa zliav pre dôchodcov, študentov, mladých ľudí...

13:41:35 - otázka od: Pavol Toth Čo považujete za najväčší prínos festivalu mestu Nitra? Už len názov festivalu zviditeľňuje mesto v zahraničí i po Slovensku. Potom rozvoj kultúry v meste, aktivizácia služieb, pracovné príležitosti - ekonomický aspekt kultúry sa dosť podceňuje. A napokon benefity pre celú komunitu študentov nitrianskych škôl.

13:43:17 - otázka od: Monika pocula som, ze na Vasom festivale sa zucastnuje vela mladych ludi v ulohe dobrovolnikov, chela by som sa spytat ako ste prisli k tomuto napadu spoluprace s dobrovolnikmi, ked tento fenomen nie je v ramci kulturnych akcii na Slovensku rozsireny Dobrovoľníci sú súčasťou festivalu od jeho vzniku, je to naša pýcha, teda už 19 rokov sa prihlasujú mladí ľudia na festival, pomáhajú dňom i nocou celý týždeň alebo 10 dní, obdivujem to a pomáha nám to pri organizácii. Pomoc pri organizácii takéhoto obrovského podujatia bol prvý impulz.

13:44:07 - otázka od: dobrovolnici pani riaditelka, zdravime Vas vasi dobrovolnici :) No teraz som vás chválila a velebila. Tak vám všetkým terajším aj minulým zo srdca ďakujem v mene štábu i všetkých organizátorov a hostí :-)

13:52:11 - otázka od: Karin Ktoré z predstavení počas celého pôsobenia Divadelnej Nitry Vás zatiaľ najviac oslovilo? Hovoríme o takzvaných zimomriavkových predstaveniach - a také sa zapamätajú na celé roky. Spätne vyvolávajú v mysli nielen pekné obrázky ale hlavne silné emócie - aj po rokoch. Napríklad Warlikowskeho Očistení (PL) alebo Gentyho Dérives (Unášanie FR), alebo Nekrošiusove Tri sestry (LT) alebo Varnasova Hra snov (SK - Divadlo Andreja Bagara, režisér ale z Litvy - jedna z mála slovenských inscenácií, ktorú zahraniční hostia hodnotili ako špičkové európske divadlo, hoci sa paradoxne nikde do zahraničia nedostala) a mohla by som pokračovať. Niekedy sa zapíše predstavenie aj miestom, na ktorom sa hrá - hrali sme už na letisku v Janíkovciach, v súkromnom byte, v hale Agrokomplexu (aj tohto roku už spomínaná La Putyka českého súboru Cirk), vo fitness centre a sprievodné podujatia sa odohrávajú na mnohých miestach -- uliciach, námestiach Nitry. Hrali sme už aj v Bratislave a Trnave.

13:53:13 - otázka od: zvedavec kto vyhra dosky? To by som aj rada vedela. Neuveríte, ale nepoznám výsledky, len nominácie, takže sa nechám prekvapiť :-)

13:56:59 - otázka od: Tak zdá sa, že môj maratón prstov na klávesnici PC sa v tomto roku pred Divadelnou Nitrou končí. Ďakujem Bleskovkám za túto možnosť, všetkým pisateľom za zaujímavé otázky a teším sa s vami na stretnutie na niektorom z podujatí festivalu. Verte, že všetky sú zaujímavé. Lebo nezabúdajte, sme tu pre vás a dobré umenie je niekedy potešenie, oáza, ostrov samoty, spoločník aj radosť. Skutočne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu