Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

V Španielsku zatkli údajného šéfa teroristických buniek Al-Káidy

Maročan Umar Nachša je podozrivý z riadennia dvoch buniek teroristickej siete Al-Káida.
Maročan Umar Nachša je podozrivý z riadennia dvoch buniek teroristickej siete Al-Káida.

MADRID - V Španielsku bol zatknutý Maročan podozrivý z riadenia dvoch miestnych buniek teroristickej siete Al- Káida a z napomáhania pri úteku z krajiny strojcom atentátov v Madride z roku 2004. Oznámilo to španielske ministerstvo vnútra.

Vo vyhlásení ministerstva, ktoré citovala agentúra Reuters, sa uvádza, že zatknutý muž - Umar Nachša (32) - je vodcom dvoch buniek, ktoré verbovali islamských bojovníkov pre povstalecké akcie v Iraku. Bunky rozprášila začiatkom tohto týždňa polícia a pri raziách zatkla 20 osôb. Nachša bol zatknutý neďaleko Barcelony.

Iný islamský radikál Larbí bin Silám, ktorého zatkli už vlani v júli, povedal polícii, že Nachša pomáhal trom podozrivým - Muhammadovi Afalahovi, Muhammadovi Belhadžovi a Uhnánovi Daúdovi - pri úteku zo Španielska po bombových atentátoch na madridské prímestské vlaky v marci 2004.

Nachša údajne z Belgicka organizoval útek komplicov cez Sýriu do Iraku a pomáhal Marockej islamskej bojovej skupine (GICM) organizovať presuny dobrovoľných bojovníkov medzi Irakom a Európou. "Poskytoval falošné dokumenty teroristom a tým, ktorí sa vrátili do Európy, aby sa po strávení určitej doby v Iraku začlenili do islamistických buniek," uvádza sa v komuniké ministerstva vnútra.

Bunky boli aktívne v Madride, Barcelone a v Baskicku a mali kontakty vo Francúzsku, Belgicku, Holandsku, Alžírsku, Maroku, Turecku, Sýrii a Iraku, uviedlo ministerstvo. Jedna z buniek, ktoré boli zneškodnené v utorok, údajne naverbovala Alžírčana, ktorý zabil 19 Talianov a deväť Iračanov pri jednom samovražednom atentáte v Iraku v roku 2003. Od atentátov v Madride z 11. marca 2004, pri ktorých zahynulo 191 ľudí, zatkla španielska polícia viac ako 200 podozrivých islamských radikálov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu