Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Ľudia v Pakistane trpia, dejú sa však aj zázraky

Záchranári našli ženu s dieťaťom, ktoré prežili pod troskami dva dni.
Záchranári našli ženu s dieťaťom, ktoré prežili pod troskami dva dni.

MUZZAFFARABÁD - Ničivým zemetrasením postihnutý Pakistan stále volá o pomoc. Podľa úradov sa počet obetí zrejme vyšplhá na 40 000 a 2,5 milióna ľudí je pred blížiacou sa zimou bez strechy nad hlavou. Ľudia trpia nedostatkom lekárskej pomoci a vláda je bez medzinárodnej účasti neschopná riešiť zložitú situáciu.

Do ťažko prístupných oblastí a hlavného mesta pakistanského Kašmíru Muzzaffarabádu už prileteli americké vrtuľníky CH-47 Chinook a UH-60 Blackhawk, ktoré prevelili zo susedného Afganistanu. Tentoraz však na ne nikto nestrieľa, ale ľudia k nim dvíhajú ruky s prosbou o pomoc. Humanitárna pomoc je však stále pomalá a lekárska starostlivosť mizerná. "Ľudia nadávajú na vládu, že sa o nich nevie postarať a my s nimi súhlasíme," povedal jeden zo 120 študentov medicíny, ktorý pomáha obetiam zemetrasenia.

V atmosfére smrti a nešťastia sa však stále dejú aj zázraky. Záchranárom sa podarilo zo sutín obytnej budovy vytiahnuť živú irackú ženu a jej dvojročné dieťa, ktorí prežili pod troskami dva dni. Stále ešte existuje nádej, že sa odtiaľ podarí vyslobodiť aj ďalších nezvestných - zvyšných dvoch členov irackej rodiny, švédsku ženu s troma deťmi a štyroch mužov z Talianska, Španielska a Japonska.

Ďalší príbeh so šťastným koncom sa odohral v indickej časti Kašmíru, kde niekoľko hodín pred zemetrasením porodila istá žena syna. Po katastrofe ostala uväznená v dome, odkiaľ ju po 18 hodinách vyslobodil manžel so susedmi, ktorí sa k nej dostali holými rukami. Synovi dali šťastní rodičia meno Zalzala, čo v preklade znamená "Zemetrasenie". Pohroma ovplyvnila aj kašmírskych militantov, ktorí dlhé roky bojujú proti indickej nadvláde. Ich vedenie vyhlásilo dočasné jednostranné prímerie až do odvolania.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu