Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Mal sex so 16 maloletými, Praha vydala zatykač

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA – Medzinárodný zatykač na katarského princa Hamida bin Abdal Sáního vydal dnes mestský súd v Prahe. Princa už pred piatimi rokmi neprávoplatne odsúdil za sex s maloletými dievčatami na 2,5 roka väzenia. Odvolaciemu senátu sa totiž nepodarilo Sánímu doručiť súdne uznesenie ani predvolania.

Konania už niekoľkokrát odročili, pôvodne sa malo začať pred viac ako rokom. Informovala o tom hovorkyňa súdu Martina Lhotáková. Sáního advokát už skôr povedal, že princ o zvolaní odvolacieho konania pravdepodobne nevie. Konanie by však podľa jeho názoru nemalo vôbec pokračovať, pretože katarská justícia Sáního stíhanie zastavila.

"Medzinárodný zatykač sme zatiaľ neobdržali. Akonáhle sa tak stane, postúpime ho Interpolu s požiadavkou na pátranie, čo v danom prípade bude aktuálne iba pre prípad, že by dotyčný vycestoval mimo svoj domovský štát," uviedla hovorkyňa českého ministerstva spravodlivosti Tereza Palečková. Sánímu sa snažili doručiť súdne písomnosti od konca roka 2009.

Člena katarskej kráľovskej rodiny za sex s šestnástich maloletými a mladistvými dievčatami v máji 2005 neprávoplatne odsúdili aj napriek tomu, že vtedajší minister spravodlivosti Pavel Němec niekoľko dní po podaní obžaloby rozhodol o odovzdaní stíhania Sáního do Kataru. Po prílete do svojej vlasti princa zatkli, strávil dva dni vo väzení, aby sa dostal von na kauciu. V roku 2007 prokurátor stíhanie zastavil.

Z prekladu dokumentu, ktorý právny krok katarskej strany vysvetľoval vyplynulo, že tamojšie orgány na princa vôbec nepodali obžalobu. Katarská strana tvrdila, že princa už potrestali väzbou v Česku a odmietol sa tým vôbec zaoberať. Sudca preto rozhodol, že bude stíhanie pokračovať v Česku.

Za čas strávený vo väzbe naopak žiada princ od Českej republiky zhruba 10 tisíc eur. Ministerstvo odškodnenie odmietlo, princ sa preto so žalobou obrátil priamo na Obvodný súd pre Prahu 2. Súdy sa už skôr zaoberali aj Němcovým rozhodnutím odovzdať prípad do Kataru. Všeobecné súdy skonštatovali, že bolo nezákonné. Najvyšší súd však uviedol, že zákon ministrovi umožňuje takéto rozhodnutie urobiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu