Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Čína dobieha USA, predstavila "neviditeľnú" stíhačku

J-20 je jedinou konkurenciou americkej F-22
J-20 je jedinou konkurenciou americkej F-22

PEKING - Prototyp čínskej "neviditeľnej" stíhačky absolvoval dnes, počas druhého dňa návštevy amerického ministra obrany Roberta Gatesa v Číne, svoj prvý známy skúšobný let. Informovali o tom čínske médiá.

Čínsky armádny expert uviedol, že J-20 uskutočnila približne 15-minútový let nad letiskom na juhozápade Číny. Tam ju už minulý týždeň pozorovali, ako skúša rozjazdovú dráhu. Snímky stroja počas letu, ktorý sa údajne uskutočnil dnes tesne po poludní miestneho času, zverejnili čínske webové stránky. Webová stránka Global Times, obľúbených čínskych novín, ktoré patria vládnucej komunistickej strane, priniesli krátku správu pod titulkom "Prvý úspešný let J-20".

Čchang a ďalší analytici uviedli, že načasovanie skúšobného letu má očividne ukázať USA, že Peking reaguje na výzvy Spojených štátov a ďalších krajín, aby bol transparentnejší v záležitostiach modernizácie svojej obrany a svojich budúcich úmyslov.

Čínske webové stránky a niektoré noviny priniesli množstvo správ a fotografií z údajných pozemných skúšok "neviditeľného" lietadla. Samotná čínska vláda však o stíhačke mlčí. Snímky J-20, ak sú autentické, naznačujú, že Čína robí pokrok oveľa rýchlejšie, ako sa očakávalo, a vyvíja konkurenta jedinej akcieschopnej "neviditeľnej" stíhačke sveta, ktorá dokáže uniknúť nepriateľským radarom - F-22 Raptor amerického výrobcu Lockheed Martin.

Americkí viceadmirál David Dorsett, riaditeľ vojenskej námornej spravodajskej služby, však tvrdí, že potrvá ešte celé roky, kým bude možné J-20 nasadiť do akcie.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu