Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Renault má vážny problém so špionážou!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: TASR)

PARÍŽ - Francúzskou automobilkou Renault otriasa prípad priemyselnej špionáže, ktorý je vážny a je výrazom ekonomickej vojny, informoval dnes francúzsky minister priemyslu Eric Besson. Upresnil, že predmetom špionáže bol podľa všetkého vývoj elektrických automobilov a že vyšetrovaní sú traja členovia vedenia firmy.

"Áno, prípad sa bohužiaľ zdá vážny. Výraz 'ekonomická vojna', ktorý sa zdá veľakrát prehnaný, sa tu úplne hodí. Zdá sa, že sa to týka elektrického automobilu, ale nemôžem povedať viac," uviedol minister v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL .

Renault s odvolaním sa na zatiaľ neukončené vyšetrovanie odmieta prípad upresniť. Hovorca firmy podľa agentúry AFP len poznamenal, že ide o "závažné skutočnosti". Podľa iných zdrojov sa už podarilo preukázať, že sa mimo spoločnosť dostali informácie, čím boli poškodené záujmy automobilky.

Vývoj a výroba elektrických áut sa stala pre Renault, ktorého partnerom je japonský Nissan, vlajkovým programom. Firma sa chystá v polovici roka vrhnúť na trh dva typy elektrických áut, a to rodinný sedan Fluence a úžitkový voz Kangoo Express. Koncom roka a v prvej polovici budúceho počíta so začatím predaja ďalších dvoch elektrických modelov, malého auta Twizy a malého sedanu Zoe, dodala AFP.

O priemyselnej špionáži v Európe sa nedávno zmienil aj server wikileaks. Americká ambasáda v Berlíne podľa neho dospela k záveru, že Francúzsko u svojich európskych spojencov priemyselne špionáže uskutočňuje. "Francúzska špionáž je tak rozsiahla, že škody, ktoré spôsobuje nemeckému hospodárstvu, sú väčšie ako škody spôsobené Čínou alebo Ruskom," citovala nórska tlač z nedatovanej depeše veľvyslanectva USA v nemeckej metropole.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu