Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Vstup Estónska do eurozóny? Posledný lístok na Titanic

Estónsky premiér Andrus Ansip
Estónsky premiér Andrus Ansip (Zdroj: SITA)

TALLINN - O dva dni sa Estónsko stane 17. krajinou eurozóny. Investori sú presvedčení, že vstup Estónska je pozitívnym krokom, na druhej strane kritici zavedenia novej meny sa obávajú rastu cien, obmedzenia ekonomickej nezávislosti a ako povedal jeden z odporcov eura, krok Estónska je podobný "získaniu posledného lístka na Titanic".

Estónsky premiér Andrus Ansip je presvedčený, že na vstupe do eurozóny získajú firmy aj bežní ľudia. "Podnikatelia môžu euru ako mene dôverovať. Euro jednoznačne podporí obchod Estónska s ďalšími členskými štátmi Európskej únie," povedal Ansip, ktorý plánuje 1. januára slávnostne vytiahnuť prvé eurobankovky z bankomatu neďaleko budovy Estónskej národnej opery.

Nie každý ale v Estónsku oslavuje ukončenie platnosti estónskej koruny. Nedávna záchrana Grécka a Írska a obavy, že podobný osud stihne Portugalsko, Španielsko a možno Taliansko, vyvolávajú v mnohých Estóncoch obavy. Jedným z prvých krokov, ktoré Estónsko po vstupe do eurozóny urobí, je totiž prísľub poskytnutia 800 miliónov eur do Európskeho fondu finančnej stability (EFSF). Jeho celková hodnota je 440 miliárd eur.

Podľa ekonóma Andresa Arraka "Estónsko pozvali na svadbu, no keď sme nakoniec prišli, konal sa už pohreb". Právnik Anti Poolamets, ktorý je jedným z najhlasnejších kritikov vstupu Estónska do eurozóny, pre agentúru DPA povedal, že "bohužiaľ, Estónsko je ako pasažier, ktorému sa podarilo získať posledný lístok na Titanic". Podľa neho Estónsko fungovalo posledných 18 rokov s vlastnou menou veľmi dobre a prijatím eura stratí dôležitý nástroj na riadenie svojej ekonomiky.

Navyše, vstup do eurozóny nepodporujú ani samotní Estónci. Podľa Poolametsa sú výsledky prieskumov poukazujúce na vyše 50-% podporu zavádzajúce. V októbri dal urobiť nezávislý prieskum a výsledky ukázali, že väčšina Estóncov je proti prijatiu eura. "Iba jedna skupina ľudí ho podporovala, a to boli tí s najvyššími príjmami," dodal.

Dokonca aj centrálna banka, ktorá patrí medzi najsilnejších stúpencov zavedenia eura, v decembrovej správe o vyhliadkach ekonomiky pripustila, že krajina vstupuje "do neznámych vôd".

Premiér napriek tomu verí, že vstup Estónsku pomôže. Odmieta aj obavy kritikov, že euro zvýši ceny tovarov. V tejto súvislosti poukázal na skúsenosti Slovinska a Slovenska pri vstupe do eurozóny, ktoré dokazujú, že takéto obavy sú zbytočné. Informovala o tom agentúra DPA.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu