Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Stovky ľudí strávili štedrovečernú noc na letiskách

Ľudia museli ostat na Vianoce na letisku
Ľudia museli ostat na Vianoce na letisku

PARÍŽ/BRUSEL - Okolo 300 ľudí strávilo štedrovečernú noc na parížskom letisku Roissy-Charles de Gaulle, ktoré počas piatku zrušilo kvôli nepriazni počasia tretinu plánovaných letov.

Podľa správy letiska to bolo v histórii vôbec prvýkrát, čo počasie prinútilo tak veľké množstvo ľudí nocovať o sviatkoch na letiskovom termináli.

V halách letiska, ktoré je tretím najväčším v Európe, boli rozmiestnené rozkladacie ležadlá, cestujúci dostali od letiskovej správy zadarmo občerstvenie, pre deti vedenie letiska pripravilo drobné darčeky.

V letiskovej kaplnke sa v noci na dnes konala improvizovaná vianočná bohoslužba.. Medzi turistami uväznenými na letisku bolo totiž veľa veriacich, ktorí mali na sviatky namierené do Vatikánu alebo do Betlehema.

Chaos spôsobil na parížskom letisku údajne nedostatok chemického prostriedku pre rozmrazovanie povrchu lietadiel. Vedenie letiska síce tieto správy poprelo, ale niektorí z cestujúcich sa nechali počuť, že letiskové riadenie kvôli zmätkom zažalujú.

Počas dnešného rána sa situácia na parížskom letisku vrátila do normálu. Nová zásielka rozmrazovacej tekutiny dorazila z USA, meškanie má už len niekoľko letov. Odbavenie cestujúcich prebieha normálne vrátane letov aliancie Sky Team, ktorej členom sú aj České aerolínie.

Problémov sa ale nezbavili francúzske rýchlovlaky TGV. Z obáv pred padajúcimi úlomkami ľadu, ktoré by mohli poškodiť podvozky vlakov, znížila TGV rýchlosť na všetkých tratiach okrem západu a juhozápadu Francúzska. Meškanie sa pohybuje medzi 30 až 90 minútami.

Nové prídely snehu dnes zasiahli veľké oblasti Nemecka v Meklenbursku-Predpomoransku av Dolnom Sasku, dopravný chaos panuje na baltskom ostrove Rujana. Cestári sa snažia udržať zjazdné aspon hlavné ťahy, veľký počet ciest je ale neprejazdných. Skôr než technika teraz podľa agentúry DPA situáciu pomáha zvládať slabá sviatočná prevádzka. "Ľudia si užívajú Vianoc, ako by mali v tomto počasí niekam cestovať," povedal agentúre hovorca nemeckej cestnej polície.
    
Bez väčších problémov funguje v Nemecku železničná doprava. Vyriešiť sa podarilo kritickú situáciu medzi Berlínom a Hannoverom, kde v piatok zastavila železničnú prevádzku námraza na diaľkovom vedení elektriny. Z rovnakých dôvodov je stále odklonené na inú trasu železničné spojenie medzi Magdeburgom a Braunschweig. V Severnom Porýní-Vestfálsku polícia varovala obyvateľstvo pred pádom stromov potom, čo padajúci konár pri Gelsenkirchene zabil štyridsaťsedemročnú ženu.


Kritická situácia trvá na dánskom ostrove Bornholm, kde miestne dopravné služby už vzdali pokusy očistiť miestne cesty od prívalov snehu. Spojenie ostrova s pevninou bolo prerušené, tri osoby sú nezvestné. Polícia vyzvala obyvateľstvo, aby počas kalamity nevychádzalo z domovov. Padajúci sneh spôsobil dopravný chaos aj na železničných spojoch v južnom Švédsku.

Zimné počasie skomplikovalo vianočnú pohodu aj v Rakúsku. V obci Schwechat juhozápadne od Viedne museli hasiči odpáliť šesťdesiat metrov dlhú ľadovú kryhu, ktorá blokovala tok miestnej riečky. Zákrok, pri ktorom bolo použité pol kilogramu trhaviny, skončil úspešne.

Podľa BBC si na nepriazeň počasia nesťažujú snáď len holandskí policajti, ktorým zima pomáha vo vyhľadávaní ilegálnych pestovateľní marihuany. Sneh intenzívne topiaci sa na strechách domov totiž prezrádza miesta, kde pestovatelia v podkrovných priestoroch podporujú rast výhonkov drogy umelým osvetlením.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu