Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Dom, v ktorom monštrum Fritzl väznil dcéru, zbúrajú

Násilník Josef Fritzl Zobraziť galériu (4)
Násilník Josef Fritzl (Zdroj: TASR)

VIEDEŇ - Dom v severorakúskom Amstettene, v ktorého pivnici Josef Fritzl skoro 24 rokov väznil svoju dcéru, znásilňoval ju a mal s ňou sedem detí, sa budúci rok zbúra. Príslušné úrady obdržali žiadosť o strhnutie objektu a nebudú jej vraj brániť. Napísali to dnes rakúske denníky Heute a Österreich.

Fritzla poslal vlani v marci rakúsky súd na doživotie. Trest si odpykáva v zariadení pre duševne narušených páchateľov v Steine v Kremži. Jeho majetok skončil kvôli dlhom v konkurze. Vyrovnávať by ich podľa plánov mali práve príjmy z nehnuteľností.

Prípad sa odohral v dome v ulici Ybbsstrasse 40. Dvojposchodový objekt so zelenou fasádou a zadnou betónovú prístavbou, v ktorom je dômyselné pivničné väzenie, je opustený a chátra. Správca konkurznej podstaty Walter Anzböck už skôr povedal, že nevidí príliš veľké šance na to, že by sa budova dala predať a niečo vyniesla. O stavbu totiž nikto nestál. Anzböck preto podal žiadosť o povolenie na zbúranie.

Podľa denníka Heute nechce mesto správcovi konkurznej podstaty "hádzať polená pod nohy". Povoľovacie konanie by mohlo ale ešte nejakú dobu trvať. Musí sa posúdiť, či pri strhnutí domu nehrozí poškodenie okolitých budov.

Susedov a miestnych politikov teší, že "dom hrôzy" z ich mesta zmizne. "Je to veľmi potešiteľná správa," uviedol amstettenský starosta Herbert Katzengruber. Zatiaľ nie je jasné, čo by na pozemku mohlo vzniknúť. Nápady ale už sú. "Centrum na ochranu pred násilím si tam vieme veľmi dobre predstaviť. Bola by to aj pripomienka obetí," povedal radca za Zelených Thomas Huber.

Fritzlov dom by sa podľa denníka Österreich mal zrovnať so zemou za prísnych bezpečnostných opatrení. Mali by zabrániť napríklad tomu, aby sa vo vnútri budovy s ohľadom na ochranu obetí dali robiť zábery.

Fritzl má v Amstettene aj ďalší pozemok vo vilovej štvrti asi 700 metrov vzdušnou čiarou od objektu, kde väznil svoju dcéru. V roku 2006 požiadal o stavebné povolenie na projekt, ktorý počíta v ulici Waidhofner Strasse 68 s postavením 13 radových domčekov, kancelárskych budov a podzemných garáží. Úrady už stavbu povolili. Najznámejší rakúsky dôchodca ale medzitým skončil vo väzení a jeho majetok v konkurze. V zámere sa preto snaží pokračovať konkurzný správca.

Niektorí usadlíci sa proti stavbe búria a chcú jej za každú cenu zabrániť. Sú pripravení obrátiť sa aj na súd. Podľa nich by projekt narušil vzhľad ulice s vilkami a navyše by ležal v záplavovej zóne. Vadí im aj to, kto za plánmi stojí. Teraz sa stavbou zaoberajú vodohospodári. Podľa denníka Österreich by totiž spodná voda mohla údajne kvôli podzemnej garáži stúpnuť. Mnohí preto dúfajú, že odborníci vydajú zamietavé stanovisko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu