Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Za vraždu troch ľudí dostal nacistický zločinec doživotie

Heinrich Boere
Heinrich Boere

BERLÍN - Nemecký najvyšší súd odmietol odvolanie Heinricha Boereho (89), ktorý bol v marci odsúdený na doživotie za zabitie troch holandských civilistov za 2. svetovej vojny. Informovala o tom včera agentúra AP.

Súd v Aachene dnes oznámil, že Spolkový súdny dvor v Karlsruhe zamietol Boereho odvolanie podané 1. decembra. Súdny dvor v odôvodnení uviedol, že vraždy, ktorých sa Boer dopustil, "môžu byť ťažko prekonané čo do podlosti a zbabelosti".
    

Boer, syn nemeckého otca a nemeckej matky, sa k vraždám z roku 1944 počas súdu priznal a vyjadril nad nimi aj ľútosť, ale trval na tom, že len vykonával rozkazy.
    
Aachenský tribunál niekdajšieho príslušníka SS poslal na doživotie za mreže za vraždy troch holandských odbojárov, majiteľa obchodu s bicyklami, lekárnika a ďalšieho civilistu.
    
Boer bol za svoje činy v Holandsku už v roku 1949 odsúdený na trest smrti, ktorý tamojšia justícia neskôr zmiernila na doživotie. Boer sa však trestu vyhol útekom do rodného Nemecka, ktoré ho odmietlo Holanďanom vydať a v 80. rokoch prípad zastavilo. Opätovne ho otvoriloav roku 2008 prokuratúra v nemeckom Dortmunde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu