Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Evakuácia pred hurikánom Rita sa zmenila na katastrofu

HOUSTON - Na katastrofu sa zmenila hromadná evakuácia obyvateľov amerického pobrežia, ktoré ohrozuje hurikán Rita. Nekonečné zápchy, teplo a mučivo pomaly sa vlečúce autá - tak vyzerajú cesty po tom, ako sa milión ľudí z texaského pobrežia vydalo na cestu do bezpečia, píše dnes agentúra Reuters.

V horúčave presahujúcej 36 stupňov Celzia ľuďom slabnú nervy, zvlášť napätá atmosféra vládne pri niekoľkých čerpacích staniciach, ktoré ešte majú pohonné hmoty. Autá pred nimi stoja v dlhých radoch a cesta, která normálne trvá pätnásť minút, trvá hodiny. Oficiálni predstavitelia Texasu vyzvali na evakuáciu oblasť Houstonu vrátane prímorského mesta Galveston v stredu. Pri exode, ktorý nasledoval, sa autá pohybovali po diaľnici číslo 45, hlavnej spojnici s Dallasom, tak pomaly, že spolucestujúci mali čas vystúpiť z auta, nakúpiť v blízkych obchodoch, vystáť nekonečné rady na záchod a vrátiť sa späť do auta, ktoré sa medzitým ani nepohlo.

Dnes napoludnie miestneho času by mala byť zastavená prevádzka na oboch houstonských letiskách, uviedol hovorca Federálneho úradu pre letectvo John Clabes. Letiská Hobby a Bush Intercontinental sú zaplavené cestujúcimi, ktorí sa snažia dostať z mesta. Situáciu komplikuje fakt, že do práce nenastúpila asi polovica houstonských zamestnancov Úradu pre bezpečnosť v doprave, ktorí bývajú v povinne evakuovaných oblastiach. Na letisku sa tak podstatne predlžujú bezpečnostné kontroly.
Aj keď niektoré lety vo štvrtok meškali, žiadne neboli zrušené. "Všetky lety sú vypredané," povedal hovorca Continental Airlines, ktoré majú základňu práve v Houstone. Aj keď budú lety zastavené, letiská nebudú zavreté. "Letiská sa nikdy nezatvárajú," povedal hovorca houstonského oddelenia leteckej dopravy Richard Fernandez. "Majú kľúčový význam pre záchranné práce a pre prepravu ľudí a materiálu." Letiská však nie sú konštruované ako úkryt pred búrkou a ľudia bez leteniek by sa tam nemali uchyľovať, dodal Fernandez.

Na cestách stálo veľa áut v rade tak dlho, že sa im minul benzín. Polícia pomáhala cisternám Národnej gardy, ktoré sa snažili zásobovať motoristov priamo na diaľnicicah. Texaské úrady sa tiež snažia dostať do vypredaných čerpacích staníc viac ako 760.000 litrov benzínu.
Na diaľnici sa Peggy Hillová v rozhovore pre miestnu televíziu zverila, že už je na ceste 20 hodín, vyšla z League City ležiaceho 14 kilometrov juhovýchodne od Houstonu a ešte sa jej ani nepodarilo cez toto štvrté najväčšie americké mesto prejsť.
John Griffin z Houstonu, jeho žena a dve malé dcéry sa vrátili späť do Houstonu po tom, čo sa niekoľko hodín pokúšali dostať ďalej od pobrežia. "Je to absolútna nočná mora," hovorí Griffin. "Mám strach z hurikánu, ale čo z toho je horšie zlo? Zostať tu a čelit vetru a dažďu, alebo sa vydať na cestu, keď na diaľnici je to úplná katastrofa? Nič také som v živote nevidel."
Ella Corderová volala do listu Houston Chronicle mobilným telefónom z auta, keď za dvanásť hodín prešla sedem kilometrov. "Všetko, čo chcem, je vrátiť sa domov," plakala. "Nemôže ma odtiaľto niekto dostať?"

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu