Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Talianski študenti protestujú proti vláde, chceli sa dostať do parlamentu

Protestujúci talianski študenti Zobraziť galériu (5)
Protestujúci talianski študenti

RÍM - Desaťtisíce študentov dnes demonštrovali vo veľkých talianskych mestách proti vláde a proti reforme vysokých škôl.

Ďalšie silné protesty vypukli v Ríme v popoludňajších hodinách potom, čo vláda premiéra Silvia Berlusconiho zdarne prečkala hlasovanie parlamentu o svojej budúcnosti. Počas stretu medzi políciou a Berlusconiho odporcami sa podľa agentúry AP zranilo najmenej štyridsať osôb, medzi nimi najmenej traja policajti.

"Zatiaľ čo oni si v parlamente hrajú svoje malé politické hry, my sa rútime do katastrofy. Kde je moja budúcnosť? Necítim, že by ma táto vláda zastupovala. Nemyslím si ani, že koná pre dobro tejto krajiny," povedal počas demonštrácie agentúre Reuters študent Marco (19).

Demonštranti v centre Ríma ničili výklady obchodov, hádzali petardy a zapaľovali autá, medzi nimi aj vozidlá mestskej rady a finančnej polície. Ako muníciu proti polícii využívali kamene z historickej dlažby na Piazza del Popolo, vajcia a vrecká s farbou. Skupina protestujúcich sa snažila dostať aj priamo do budovy parlamentu. Odtiaľ ich policajti odháňali slzným plynom a obuškami. Celkovo bolo do tejto akcie nasadených viac ako 1500 strážcov poriadku.

V Palerme dopoludnia viac ako 500 vysokoškolákov a stredoškolákov dočasne zablokovali letisko. Podľa správy letiska v tej chvíli zrovna žiadne lietadlá neštartovali ani nepristávali. Ďalší študenti blokovali železnicu a potom sa vydali do prístavu.

V Turíne zasa tisíce demonštrantov pochodovali centrom mesta.

V Miláne prenikla päťdesiatka študentov na burzu, kde rozvinula transparent s nápisom "Ste zberba rasistických kšeftárov, vašou povinnosťou je dať nám peniaze". Študenti potom boli z burzy vyhnaní, vonku odpaľovali petardy a skandovali heslá proti reforme.

Reforma vysokých škôl predovšetkým stanovuje zlúčenie najmenších ústavov a prístup externých expertov do správnych rád univerzít a obmedzuje mandáty rektorov. Jej odporcovia tvrdia, že jej hlavným cieľom sú úspory.

Proti reforme už 17. novembra demonštrovali desaťtisíce študentov v Ríme, v Miláne, vo Florencii, v Palerme a v ďalších mestách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu