Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Briti sa chcú zbaviť zahraničných väzňov, aj 65 Slovákov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Britská vláda chce v rámci šetrenia poslať domov čo najviac cudzincov, ktorí sú teraz v krajine za mrežami. Podľa britských denníkov sa premiér David Cameron bude osobne zasadzovať o to, aby väzňov ich domovské krajiny prijali späť.

Z asi 85 tisíc ľudí vo väzniciach v Anglicku a Walese je vyše 11 tisíc cudzincov, teda asi 13 percent. Škótsko a Severné Írsko rozhodujú o týchto záležitostiach samostatne. "Cudzí štátni príslušníci, ktorí nemajú právo zostávať v Británii, budú odvezení pri prvej príležitosti," uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti.

Snaha je súčasťou o úspory po tom, čo rozpočet ministerstva spravodlivosti by sa mal počas štyroch rokov znížiť o 23 percent. Minister spravodlivosti Kenneth Clarke chce počet väzňov znížiť do roku 2015 o 3000 a zrušiť šesť väzníc. Podľa denníka Daily Mail stojí ročný pobyt jedného väzňa 38 tisíc libier (cca 44 tisíc eur).

Najviac zahraničných väzňov pripadá na Jamajku (942), Nigériu (727), Írsko (681), Poľsko (642) a Vietnam (596). Podľa posledných údajov z konca júna je vo väzniciach v Anglicku a Walese 83 Čechov a 65 Slovákov.

Vládne zdroje pripúšťajú, že snahu o deportácie zahraničných väzňov môžu sťažiť zákony o ľudských právach a fakt, že podľa dohôd o odovzdávaní musia väzni s deportáciou súhlasiť. Ak s ňou väzeň súhlasí, podľa predpisov mu skrátia trest až o 270 dní, uviedol Daily Mail. Vlani však takto odviezli do zahraničia len 41 väzňov.

Budúci rok v decembri nadobudne platnosť dohoda Európskej únie, ktorá nebude vyžadovať na deportáciu väzňov do domovskej krajiny ich súhlas. V prípade ďalších krajín bude premiér David Cameron "osobne intervenovať" a usilovať o zmenu bilaterálnych dohôd, aby aj v týchto prípadoch vydaniu nebránil nesúhlas väzňa, povedali Daily Mailu vládne zdroje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu