Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Hrádza na maďarskom odkalisku sa opäť posunula!

Kal zaplavil okolie hlinikárne
Kal zaplavil okolie hlinikárne (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Približne dvojcentimetrový posun zaznamenali dnes odborníci na severnej poškodenej stene hrádze odkaliska hlinikárne v maďarskej Ajke, informovala maďarská tlačová agentúra MTI s tým, že okolité obce nie sú ohrozené.

Pokles a praskliny poškodenej steny hrádze preverujú odborníci denne 24 hodín; dnes predpoludním medzi 10.00 a 11.00 h namerali dvojcentimetrovú odchýlku. Spodok hrádze sa pohol smerom von a vrch smerom dovnútra odkaliska. Na hrádzi kazety č. 10 je niekoľko prasklín, z ktorých dve sú približne pol metra široké a 25-30 metrov dlhé. Poškodená je približne 150 metrov dlhý úsek.

Naposledy zaznamenali vážnejšie zmeny hrádze 14. októbra, kedy sa jedna z prasklín rozšírila v priebehu noci o 1,5 centimetra, pripomína MTI. Podľa expertov ochrany proti katastrofám by v prípade ďalšieho pretrhnutia hrádze boli obyvatelia Devecseru a Kolontáru v bezpečí vďaka novovybudovaným hrádzam okolo odkaliska i v Kolontári. Kal, ktorý je už hustejší, by sa ďalej ako 500-1000 metrov nedostal.

Ekologická katastrofa na západe Maďarska v župe Veszprém, pri ktorej sa 4. októbra pretrhla hrádza odkaliska, si vyžiadala deväť obetí a ďalších vyše 120 ľudí utrpelo zranenia. Približne 400 domov bolo zničených. Obrovské škody boli spôsobené najmä v obciach Kolontár a Devecser; zlikvidovaný bol celý ekosystém rieky Marcal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu