Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

WikiLeaks šokoval svet dokumentmi o vojne v Iraku

Zakladateľ webových stránok Wikileaks, Julian Assange
Zakladateľ webových stránok Wikileaks, Julian Assange (Zdroj: SITA)

LONDÝN/ WASHINGTON/ BAGDAD - Internetový portál WikiLeaks v noci na sobotu šokoval svet uverejnením státisícov tajných amerických dokumentov, ktoré podrobne mapujú spojeneckú vojnu v Iraku. Materiály prinášajú svedectvo o krutom týraní väzňov irackou armádou a políciou a spochybňujú oficiálne americké údaje o počtoch zabitých civilistov.

Zaskočená verejnosť žiada vysvetlenie, americké oficiálne miesta však zatiaľ škandál detailne nekomentovali. Irak obsah dokumentov označil za špinavú politickú hru.

Zverejnených bolo 391.831 dokumentov, väčšinou poľných hlásení nižších veliteľov, ktoré opisujú významnejšie bojové akcie v období od 1. januára 2004 do konca roka 2009. Dokumenty sú písané vojenskou hantýrkou väčšinou nezrozumiteľnou bežnému čitateľovi a očividne boli vypracované s dôrazom na rýchlosť, nie presnosť.

Dokumenty obsahujú informácie o krutých prípadoch mučenia, ktorého sa na väzňoch dopúšťali irackí vojaci a policajti. Nechýba medzi nimi polievanie väzňov vriacou vodou, strhávanie nechtov, týranie elektrickým prúdom na chodidlách a genitáliách alebo zavádzanie fliaš alebo kusov dreva do konečníka. Podľa tvrdenia Wikileaks sú mená osôb z bezpečnostných dôvodov vymazané.

Americká armáda vraj o týchto praktikách vedela, ale hlásenia o prípadoch mučenia väzňov nevyšetroval. Okrem brutálnych detailov o mučení vyvoláva pozornosť aj údaj o počte usmrtených civilistov. Z detailného porovnania, ktoré médiá stačili počas víkendu vykonať, vyšlo najavo, že v irackej vojne padlo zrejme za obeť o 15 tisíc civilistov viac, než uvádzajú americké štatistiky.

Zverejnenie dokumentov vyvolalo po celom svete pobúrenie, ale reakcie oficiálnych miest v USA a väčšinou aj v krajinách ich spojencov sú zatiaľ zdržanlivé. Ministerka zahraničia Hillary Clintonová odkázala novinárov na komuniké ministerstva obrany. Hovorca Pentagonu Geoff Morrell sa obmedzil na vyhlásenie, že zverejnenie dokumentov je hanebné.

"Naši nepriatelia teraz môžu vyťažovať publikované dokumenty, môžu vyhľadávať naše slabé miesta, spôsoby nášho rokovania a čokoľvek iného, čo môžu využiť v budúcich akciách proti nám," povedal Morrell.

K reakcii na publikované dokumenty amerického spojenca vyzval britský vicepremiér Nick Clegg. "Odsudzujeme spôsob, akým sa tie veci dostali von, ale obvinenia, ktoré obsahujú, sú mimoriadne závažné," povedal Clegg v rozhovore pre televíziu BBC. "Domnievam sa, že americká vláda bude chcieť dať na obvinenia svoju vlastnú odpoveď. Nie je na nás, aby sme jej radili, ako to má urobiť," poznamenal.

Posúdiť hodnovernosť informácií, ktoré sa dotýkajú podujatí dánskych jednotiek, chce velenie dánskej armády. Dánske jednotky operovali počas štyroch rokov v okolí juhoirackej Basry.

Ústami svojho zástupcu pre ľudské práva Manfreda Nowaka sa k zverejneniu dokumentov vyslovila i OSN. Vyzvala amerického prezidenta Baracka Obamu, aby záležitosť náležite preveril. Naliehavý apel vyslali do Washingtonu aj zástupcovia organizácií Amnesty International a Human Rights Watch.

Energické odsúdenie si portál Wikileaks vyslúžil od irackého vedenia. Premiér Núrí Málikí obvinil server zo špinavej politickej hry, ktorá má skomplikovať pokusy o zostavenie irackej vlády. Málikího, ktorý veľmi stojí o post budúceho predsedu vlády, kladú niektoré dokumenty do súvislosti so spáchanými násilnosťami. Väčšina obetí mučenia boli irackí sunniti, z ktorých mnohí Malikiho odmietajú.

Zástupcovia Wikileaks v sobotu na tlačovej konferencii v Londýne oznámili, že v blízkej dobe zverejnia cez 15.000 tajných dokumentov americkej armády o afganskej vojne. Prvý balík 77.000 takýchto dokumentov už portál publikoval koncom júla a vyvolal veľké rozhorčenie Pentagonu a jeho spojencov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu