Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Pri útoku na parlament zahynuli policajti a civil, 17 zranených

Vládne sily pred čečenským parlamentom
Vládne sily pred čečenským parlamentom

MOSKVA - Islamskí radikáli dnes ráno na kaukazskom juhu Ruska zaútočili na čečenský parlament v centre metropoly Groznyj. Promoskovské vládne sily najmenej troch útočníkov zabili, pri incidente prišli o život aj dvaja policajti a jeden civilista.

Ďalších najmenej 17 ľudí bolo zranených. Údaje ruských agentúr o útoku sa však stále rozchádzajú, niektoré uvádzajú štyroch mŕtvych útočníkov a štyri obete z radov strážcov poriadku. Zhodujú sa ale, že všetci útočníci sú mŕtvi a že operácia v Groznom už skončila.
   
Podľa agentúry Interfax bol jeden z útočníkov zastrelený, dvaja ďalší sa sami vyhodili do povetria, keď videli, že v prestrelke nemajú proti policajtom šancu. Podľa úradu čečenského prezidenta trvala celá protiteroristická operácia asi 25 minút. K útoku došlo v čase, keď je v Čečensku aj federálny ruský minister vnútra Rašíd Nurgalijev. Ten po útoku tvrdil, že radikálom sa do budovy parlamentu nepodarilo vniknúť.
   
Podľa verzie agentúry RIA Novosti do areálu parlamentu prenikol aj samovražedný atentátnik, ktorý sa vyhodil do povetria. "Ráno, keď autá s poslancami vchádzali do areálu parlamentu, vošla za nimi aj dodávka s teroristami. Jeden z nich sa vyhodil do povetria, dvaja ďalší prenikli k budove a začala prestrelka," povedal zdroj agentúry.
   
Ruské agentúry pôvodne tvrdili, že povstalci, ktorí na budovu zaútočili s výkrikmi Allahu akbar (Boh je veľký), zajali niekoľko rukojemníkov. To ale ruské ministerstvo vnútra a čečenský prezident Ramzan Kadyrov neskôr kategoricky popreli. Súčasne sa vraj terčom útoku stalo aj čečenské ministerstvo poľnohospodárstva, ale neskôr sa vyjasnilo, že obe inštitúcie sídlia v rovnakom komplexe budov.
   
V budove parlamentu sa nachádzal jeho predseda Dukuvach Abdurachmanov, ale vyviazol z útoku a bol evakuovaný. Podľa Kadyrova sú všetci poslanci živí a zdraví, všetok personál parlamentu v pokoji evakuovali. Podľa úradov operáciu proti teroristom osobne riadil práve Kadyrov.
   
Nepokojné Čečensko má za sebou roky krvavých vojen, v ktorých sa Moskva snažila silou potlačiť separatistov. Promoskovská Kadyrovova správa však naďalej zápasí s početnými incidentami.
  
Posledný väčší stret s rebelmi sa v Čečensku odohral koncom augusta, kedy skupina asi 60 povstalcov napadla Centeroj, rodnú dedinu promoskovského čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova. V boji zahynulo šesť policajtov, ďalších 17 bolo zranených, podobne ako sedem civilistov. Padlo aj dvanásť povstalcov.

Kadyrov pripísal útok vodcovi čečenských povstalcov Achmedovi Zakajevovi, žijúcemu v britskom exile, a sľúbil pomstu. Podľa ruských médií útok na Kadyrovovu dedinu podnikli poľní velitelia, ktorí nedávno vypovedali poslušnosť doterajšiemu vodcovi severokaukazských povstalcov, "emirovi" Doku Umarovi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu