Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

FOTO Jedovatý kal sa dostal do hlavného koryta Dunaja

Kal už prenikol aj do Dunaja Zobraziť galériu (3)
Kal už prenikol aj do Dunaja

BUDAPEŠŤ - Toxický kal, ktorý unikol pri pondelkovom pretrhnutí nádrže pri hlinikárni v západomaďarskom meste Ajka, sa vo štvrtok nadránom dostal do rieky Ráby, odtiaľ do dunajského ramena Mošonský Dunaj a okolo poludnia prenikol do hlavného koryta Dunaja.

Agentúra MTI s odvolaním sa na expertov tvrdí, že zásaditú nečistotu neutralizovali do tej miery, že nepredstavuje hrozbu pre životné prostredie. Miesto havárie dnes navštívil maďarský premiér Viktor Orbán.

Namerané hodnoty vzoriek vody Mošoňského Dunaja z dnešného dopoludnia ukazujú, že sa podarilo zásaditý kal zneutralizovať z pôvodných pH 12 na hodnotu pH 9,3. Hovorca záchranných operácií Tibor Dobson povedal, že zníženie pH pod deväť bude znamenať, že rieku môžu vyhlásiť za zachránenú.

Podľa Dobsona zatiaľ nie je hlásený žiadny úhyn rýb v Rabe alebo v ramene Dunaja. V podstatne horšom stave je rieka Marcal, do ktorej kal prenikol v pondelok. Všetky ryby vymreli a ani flóru sa nepodarilo zachrániť, uviedol Dobson.

Slovenský vodohospodársky podnik podľa jeho hovorcu Pavla Machavu zatiaľ nemá informácie o znečistení spoločného úseku Dunaja sedimentačným kalom z výrobne hliníka. "Situáciu sledujeme, upozornenia od maďarských kolegov sme zatiaľ nedostali," povedal Machava.

Červený kal, ktorý je korozívny a obsahuje ťažké kovy, po pretrhnutí hrádze zaplavil päť obcí a kontaminoval rieku Marcal. Tá je prítokom Ráby. Ekologická havária, ktorá je považovaná za doteraz najväčšiu v Maďarsku, si vyžiadala životy najmenej štyroch ľudí a zranila viac ako sto ďalších. Niekoľko ďalších osôb je nezvestných.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu