Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Toxický kal sa blíži k Slovensku, prenikol do ramena Dunaja

Jedovatý kal už prenikol aj do Dunaja Zobraziť galériu (7)
Jedovatý kal už prenikol aj do Dunaja

BRATISLAVA - Jedovatý kal z pretrhnutej sedimentačnej nádrže pri maďarskom meste Ajka dnes ráno prenikol do rieky Rába a odtiaľ do Mošonského Dunaja. Napísali to zahraničné tlačové agentúry. Slovenský vodohospodársky podnik zatiaľ nemá informácie, že by bol zasiahnutý aj hlavný tok Dunaja.

Nečistoty boli zneutralizované, takže podľa odborníkov neohrozia životné prostredie, uviedla maďarská agentúra MTI.

Pôvodne dnes ráno agentúra AFP uviedla, že sa zásaditý kal dostal až do Dunaja. Slovenský vodohospodársky podnik zatiaľ podľa hovorcu Pavla Machavu nemá informácie o znečistení spoločného úseku Dunaja kalom z výroby hliníku. "Situáciu sledujeme, upozornenie od maďarských kolegov sme zatiaľ nedostali," povedal Machava.

Mošonský Dunaj sa od hlavného toku oddeľuje pri maďarskej Rajke a späť sa vlieva severovýchodne od Győru, približne oproti obciam Číčov, Trávnik a Klížska Nemá v okrese Komárno.

Kal z hlinikárne je silne zásaditý a spôsobuje popáleniny. Podľa environmentalistov aj po neutralizácii obsahuje veľké množstvo ťažkých kovov a je pre životné prostredie nebezpečný. Z pretrhnutej nádrže sa vylialo asi milión kubických metrov kalu, ktorý zaplavil územie štyroch obcí a zabil najmenej štyroch ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu