Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Ničivú búrku v New Yorku sprevádzali dve tornáda

Tornáda zničili všetko čo im stálo v ceste Zobraziť galériu (4)
Tornáda zničili všetko čo im stálo v ceste

NEW YORK - Ničivú búrku, ktorá sa vo štvrtok prehnala cez New York a vyžiadala si jednu obeť, sprevádzali dve tornáda. Oznámili to americkí meteorológovia. Od roku 1950 sa cez New York prehnalo celkom desať tornád, z toho tri tento rok, uviedla dnes agentúra AP.

Prvé tornádo zasiahlo Brooklyn a vietor vo vzdušnom víre dosahoval rýchlosť 130 kilometrov za hodinu. Ničivejšia ale bola druhá veterná smršť, ktorá sa prehnala cez štvrť Queens. Vietor v nej dosahoval rýchlosť 160 kilometrov za hodinu a tornádo za sebou nechalo spúšť na úseku dlhom viac ako šesť kilometrov.

Tornádo v Queense lámalo stromy i stĺpy elektrického vedenia a trhalo strechy. Padajúce stromy a konáre zničili množstvo áut, jeden zo stromov zabil vodičku (30) osobného vozidla.

Podľa odborníkov si tornáda len šťastnou súhrou okolností vyžiadali iba jeden život. "Je to prakticky zázrak vzhľadom k počtu ľudí, ktorých sa búrka dotkla," povedal meteorológ Kyle Struckman. New York je najväčšie mesto Spojených štátov s veľmi vysokou hustotou zaľudnenia.

Búrka prišla znenazdania počas večernej dopravnej špičky, keď veľa ľudí vyzdvihuje deti z krúžkov alebo odchádza domov za mesto. "Máme veľa správ o ľuďoch, ktorých skoro zabil veľký padajúci strom. Našťastie sa to stalo iba raz," povedal newyorský starosta Michael Bloomberg.

Ešte v noci na dnešok ostávali niektorí ľudia bez elektriny. Dodávky prúdu boli kvôli búrke prerušené pre 37.000 domácností, obnoviť sa ich podarilo z dvoch tretín. Distribučná spoločnosť predpokladá, že pripojí všetkých zákazníkov k sieti do nedeľného večera.

Za tento rok sa cez New York prehnali už tri tornáda. Naposledy zaznamenali meteorológovia veternú smršť v júli, kedy sa malé tornádo objavilo počas búrky, ktorá pripravila tisíce ľudí v Bronxe o elektrinu.

Od roku 1950 zaznamenali meteorológovia v New Yorku desať tornád. Poslednou veľmi ničivou smršťou bolo tornádo z roku 2007, ktoré sprevádzal vietor o rýchlosti 220 kilometrov za hodinu. Vietor vtedy poškodil niekoľko domov na Staten Islande a v Bronxe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu