Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

V Belfaste bolo zranených 40 policajtov pri demonštrácii protestantov

Pri nepokojoch bolo zranených 40 policajtov.
Pri nepokojoch bolo zranených 40 policajtov.

BELFAST - Najmenej 40 policajtov utrpelo zranenia pri nepokojcoh, ktoré v Belfaste v noci na dnes vyvolali souperiace protestantské znepriatelené skupiny.

Nepokoje začali po tom, ako boli v súvislosti s vraždou troch osôb zatknutí traja muži. Z vraždy sú podozriví členovia oddielu ulsterských dobrovoľníkov. Podľa polície protestantskí aktivisti zaútočili zápalnými fľašami, kameňmi a podomácky vyrobenými granátmi a petardami. K policajtom posunuli autobus a zapálili ho podobne ako veľa iných osobných automobilov v okolí.

Protestanti vyznávajú spojenie s britskou korunou a bojujú proti pripojeniu Ulsteru k republikánskemu Írsku. V ich radoch však vypukli spory a došlo na bratrovražedné vysporiadavanie účtov a k boju o to, kto se zmocní vlády nad protestantskými štvrťami. Výsledkom je dvadsať mŕtvych od roku 2000.

Írska republikánska armáda, úhlavný nepriateľ protestantov, vyhlásila v roku 1997 prímerie a minulý týžden prisľúbila odloženie zbraní. Britská polícia tvrdí, že protestantské skupiny majú často spojení s organizovaným zločinom, okrem iného aj v oblasti predaja drog a vydierania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu