Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Kvôli zneužívaniu detí spáchalo samovraždu už 13 kňazov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Najmenej 13 samovrážd si vyžiadalo desiatky rokov trvajúce pohlavné zneužívanie detí a mladistvých duchovnými belgickej katolíckej cirkvi. Informovala o tom dnes komisia, ktorá zhromaždila stovky svedectiev. Správa je podľa nej neúplná, pretože veľa podkladov zhabal 24. júna súd.

Správa komisie pre vyšetrovanie sexuálneho zneužívania v cirkevnom prostredí podľa tlačových agentúr uvádza, že od tohtoročného januára do júna dostala 475 sťažností týkajúcich sa väčšinou pedofilných činov spáchaných od 50. rokov až do konca rokov osemdesiatych. Páchateľmi boli nielen duchovní, ale aj učitelia náboženstva alebo vychovávatelia na mládežníckych podujatiach.

Dvestostránková správa, ktorá obsahuje podrobné anonymné svedectvá 124 osôb, ktoré sexuálne zneužívanie "prežili", zdôrazňuje, že "sexuálne zneužívanie zvyčajne začínalo v dvanástich rokoch, ale v prípade jednej obete to bolo vo dvoch, u piatich v štyroch, u ôsmich v piatich a u desiatich v siedmich rokoch ".

Jedna žena, ktorú v roku 1983 vo 17 rokoch znásilnil kňaz, sa zverila biskupovi, že má s týmto kňazom problém. Biskup jej údajne na to odpovedal: "Prestaňte sa na neho pozerať, on vás nechá na pokoji."

Väčšine obetí je dnes okolo 50 až 60 rokov, zhruba dve tretiny z nich sú muži. Pri overovaní faktov sa zistilo, že zneužívajúcimi osobami boli v 102 prípadoch členovia niektorej cirkevnej kongregácie; celkom sa to týkalo 29 kongregácií.

"Možno konštatovať, že sexuálne zneužívanie mladistvých sa nevyhýba žiadnej kongregácii, či už ho pácha jeden alebo viacero jej členov," uvádza sa v správe.

Komisia vznikla z iniciatívy cirkvi, ale jej predseda je nezávislý detský psychiater Peter Adriaenssens. Väčšinu svedectiev dostala komisia po tom, čo v apríli odstúpil kvôli sexuálnemu zneužívaniu biskup Roger Vangheluwe z Brugg, ktorý sa priznal, že v rokoch 1973-1986 zneužíval svojho synovca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu