Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Vojaci si mali kupovať na webe falošné vysvedčenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA/PRAHA - Vzdelanie sa kúpiť nedá. S tým asi nesúhlasila pätica vojakov, ktorá si podľa polície na internete zaobstarala falošné maturitné vysvedčenia. Vyšetrovanie naznačuje, že vinníkov je oveľa viac. Vyše polovica dokumentov, ktoré Vojenská polícia preskúmala, bola falošná.

Prvé tri prípady podozrivých vojakov sa objavili pri výsadkovom prápore vo východných Čechách. Vojenskí vyšetrovatelia sa potom začali zaujímať aj o ďalšie útvary. Zistili, že falzifikáty začali vznikať pred tromi rokmi a existovalo niekoľko ich variantov.

"Personalisti ministerstva obrany odovzdali polícii zoznamy osôb, ktoré v minulých rokoch preukázali maturitné vysvedčenie z niekoľkých známych škôl," povedal hovorca ministerstva obrany Jan Pejsek. Keď vojenskí policajti začali tieto vysvedčenie skúmať, odhalili, že zo 43 dokumentov z týchto škôl bola viac ako polovica sfalšovaná.

Z podvodu zatiaľ obvinili päť vojakov, ďalších 25 sa prešetruje. Obvineným hrozí päťročný trest. Maturitu musia mať vojaci v Čechách od roku 2007 aj na nižších veliteľských funkciách, ako je napríklad veliteľ družstva. Veľká časť z nich zmenu neprijala s nadšením.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu