Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Schizofrenik zavraždil matku aj otčima, stíhať ho nebudú

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Štátny zástupca zastavil stíhanie Jána Heidingera (28), ktorý je podozrivý, že vo februári v Českých Budějoviciach zavraždil matku a nevlastného otca. Informoval o tom dnes server Sedmicka.cz. Podľa žalobcu bol Heidinger v čase vraždy nepríčetný. Muž trpiaci schizofréniou bude v nasledujúcich rokoch zrejme pod dozorom psychiatrov.

"Štátny zástupca obvinenie z vraždy zastavil. V čase vraždy bol Heidinger nepríčetný, a teda nebol trestne zodpovedný. Súčasný (štátny zástupca) navrhol krajskému súdu, aby mu uložil zabezpečovaciu detenciu," povedal týždenníku Sedmička námestník krajského prokurátora Petr Žižka.

Vražda českobudejovického hudobníka a jeho ženy sa stala krátko po polnoci 11. februára neďaleko centra mesta. Mladý muž sa najprv vyhrážal matke a jej druhému manželovi, známemu hudobníkovi Pavlovi Malhockému. Vlámal sa do ich bytu a dvojicu zastrelil. Podozrivého muža neskôr zadržala nemecká polícia v Pasove. Hudobníkovi sa vraj Heidinger už predtým vyhrážal zastrelením a niekoľkokrát ho fyzicky napadol.

Heidinger potom poslal z väzby list, v ktorom uviedol, že ho obaja rodičia týrali. "Písal to v čase, keď u neho psychiatri vysadili lieky. Teraz je v ústave v Prahe, užíva lieky a všetkého ľutuje," povedal jeho advokát Milan Miškovský.

Heidingerov nevlastný brat Mikuláš Malhocký už možné týranie poprel. K rozhodnutiu prokurátora povedal, že je to "lepšia varianta riešenia". "Dúfam, že ho nepustia za rok," uviedol Malhocký.

Prípady, kedy sa Heidinger matke a otčimovi vyhrážal, sa zaoberala polícia. Dvakrát prípad posúdila ako priestupok, raz ako trestný čin, na základe posudku psychiatra ale prípad odložila.

Manželia policajtov privolali večer pred vraždou s tým, že ich syn opäť napadol. Hliadka spísala protokol a vydala sa mladíka hľadať, ten sa neskôr vrátil a zabíjal. Inšpekcia kvôli tomu navrhla stíhať troch policajtov, ďalších päť by mohlo dostať disciplinárne tresty. Najvyššia štátna zástupkyňa naviac viní z chyby aj súdneho znalca, ktorý navrhol len ambulantné liečenie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu