Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Nemeckej vláde sa kazia lietadlá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Zastarané stroje špeciálnej letky nemeckej vlády spôsobujú členom kabinetu svojimi čoraz častejšími poruchami problémy. Len tento týždeň musel kvôli poruche na lietadle prerušiť svoju zahraničnú cestu minister obrany Karl-Theodor zu Guttenberg a tiež lietadlo kancelárky Angely Merkelovej vypadlo po prvej etape jej terajšej cesty do Ruska, Číny a na Stredný východ, napísala agentúra DPA.

Lietadlo kancelárky museli vymeniť už v Jekaterinburgu, kde Merkelová začínala svoje turné schôdzkou s ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom. Guttenberg zase musel opustiť svoj 20 rokov starý stroj typu Challenger v Kyjeve. Počas zastávky na dotankovanie paliva sa zistilo, že sa z podvozku dymí. Bolo to síce len trochu brzdovej kvapaliny, ale podľa predpisov musel minister so sprievodom v Kyjeve prenocovať a pokračovať až v náhradnom letadle, ktoré vyslali z Nemecka.

Aj v uplynulých rokoch dochádzalo opakovane k nedostatkom na vládnej letke. Kancelárka Merkelová napríklad pricestovala na jar 2009 neskoro na summit EÚ, pretože jeden z Challengerov musel pre problémy s motorom pristáť v Hannoveri.

Výmena vládnej letky pritom už prebieha. V marci odovzdala Lufthansa prvý Airbus A319 so 44 miestami vojenskému letectvu, ktoré vládnu letku prevádzkuje. Ďalší stroj majú dodať v lete. Pre diaľkové cesty dostane letka koncom roka Airbus A340 so 124 miestami. Druhý stroj rovnakého typu má dostať na budúci rok. Výmenu dokončia štyri lietadlá Global 5000, ktoré by mali nahradiť Challengery. Ide o nový typ od rovnakej kanadskej firmy Bombardier, ktorá vyrábala aj Challenger.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu