Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

V Česku miznú traktory, končia v Poľsku a na Slovensku?

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Juhočeskí policajti riešia stále väčší počet krádeží traktorov. Kým vlani ich za prvý polrok zmizlo 11, tento rok zlodeji odcudzili už 15 poľnohospodárskych strojov. Navyše úspešnosť pri pátraní po ukradnutých traktoroch je nízka.

Hovorca juhočeskej polície Milan Bajcura spresnil tieto informácie. "Momentálne sa nám podarí objasniť tak 25 až 30 percent prípadov. Ale väčšinou ukradnutý traktor už nenájdeme," uviedol. V minulom roku bola úspešnosť policajtov ešte nižšia. Z 25 ukradnutých traktorov vypátrali len dva z nich. Zlodeji traktory väčšinou rozoberú na náhradné diely, ktoré potom predajú. A pretože ide o súčiastky bez evidenčného čísla, policajti po nich potom ťažko pátrajú.

"Zriadili sme špeciálny tím, ktorý sa krádežiam poľnohospodárskych strojov venuje. Veríme, že sa vďaka tomu bilancia objasnených prípadov zlepší," povedal Bajcura. V minulosti vraj tiež mizli poľnohospodárske stroje v susedných krajinách v Poľsku a na Slovensku.

Podľa Bajcuru sa traktory stávajú pre zlodejov lákavejšími objektom ako napríklad automobily kvôli väčšej dostupnosti. Zatiaľ čo autá majú dosť často bezpečnostné dvere alebo zámky, poľnohospodárskym strojom podobné zariadenia chýbajú. "Predovšetkým do starších traktorov sa prakticky dostane ktokoľvek," uviedol juhočeský policajný hovorca.

Preto sa tiež najčastejšie strácajú traktory značky Zetor. Zlodeji si však vyberajú aj typy John Deere alebo New Holland. Ceny ukradnutých traktorov sa pohybujú približne v rozmedzí od 100 tisíc do 1,5 milióna českých korún. Väčšinou ide o stroje zaparkované na dvoroch poľnohospodárskych družstiev a fariem. "To sú vlastne otvorené priestranstvá, kam sa zlodeji veľmi ľahko dostanú, a potom bez problémov s traktorom buď odídu, alebo ho odvezú na pripravenej plošine," uviedol Bajcura. Niekedy sa stáva, že zlodeji neváhajú ukradnúť stroj aj súkromným farmárom zo záhrady alebo z poľa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu