Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Bývalý major bezdôvodne strieľal po okoloidúcich, dvoch zabil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský najvyšší súd dnes nevyhovel odvolanie bývalého policajného náčelníka Denise Jevsjukova proti rozsudku doživotného väzenia za dvojnásobnú vraždu a pokus o ďalšie viac než dve desiatky vrážd, ktorých sa dopustil vlani na jar. Verdikt tým nadobudol právoplatnosť.

"Rozsudok moskovského mestského súdu z 19. februára nad Jevsjukovom zostáva nezmenený a odvolaniu sa nevyhovuje," oznámil rozhodnutie v prípade jeden zo sudcov najvyššieho súdu.

Opitý major Jevsjukov ešte ako policajný náčelník štvrti Caricyno vlani koncom apríla krátko po polnoci bez zjavných dôvodov vypálil štyri rany do vodiča vozidla, ktorý ho zviezol, a potom začal strieľať po ľuďoch, ktorí sa mu priplietli do cesty. Okrem vodiča zastrelil aj pokladníka samoobsluhy, v ktorej ho nakoniec zatkla policajná hliadka. Aj po nej strieľal, nikoho však už nezasiahol. Celkom sa terčom majorovej streľby stali viac ako dve desiatky ľudí.

Prvé správy z miesta činu hovorili o troch mŕtvych a šiestich zranených, než bol počet obetí upresnený na dvoch mŕtvych a sedem zranených. Krviprelievanie vzápätí pripravilo o miesto dlhoročného šéfa moskovskej polície. Samého Jevsjukova prekrstili médiá na "krvavého majora".

Prípad sa stal v Rusku symbolom policajného násilia a odštartoval sériu škandálov v radoch strážcov zákona, o ktorých ruské médiá prakticky denne referujú. To prinútilo prezidenta Dmitrija Medvedeva spustiť v rezorte prvé reformy s cieľom potlačiť rastúcu svojvôľu a korupciu.

Počas samotného procesu Jevsjukov svoju vinu priznal len "čiastočne", teda doznal sa iba k zločinom, pri ktorých ho zachytila bezpečnostná kamera v obchode; vraj si vôbec nepamätá, čo sa s ním dialo. Podľa prokurátorky sa však úmyselne dopustil "masovej popravy" len preto, aby predviedol svoju moc. Súdne konanie dnešným rozhodnutím nekončí: Majorove obete sa mienia domáhať od ruského štátu odškodnenie a Jevsjukov podľa svojich advokátov zváži, či sa ešte neodvolá k predsedníctvu najvyššieho súdu alebo na Európsky súd pre ľudské práva proti trestu, ktorý považuje za príliš prísny.

"Teraz prosí o zľutovanie, ale keď strieľal do ľudí, tak zľutovanie s nikým nemal," vyhlásila advokátka pozostalých Ljudmila Ajvarová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu