Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Do Prahy sa schádzajú Hells Angels, zadržali ich už 30

Členovia českého klubu Hells Angels
Členovia českého klubu Hells Angels

PRAHA – Česká cudzinecká polícia je v pohotovosti, do Prahy schádzajú členovia Pekelní anjeli (Hells Angels) na svoj celosvetový zraz. Na rôznych miestach Česka ich už zadržala 30, všetci boli v evidencii nežiadúcich a musia sa vrátiť späť za hranice.

Najviac nežiaducich prišlo z Nórska: 17. „Všetci dostali výjazdný príkaz. Na ňom je uvedená lehota, do kedy musia ČR opustiť,"

väčšinou je to rádovo niekoľko hodín, podľa toho, ako sú vzdialení od hraníc. Informovala o tom hovorkyňa cudzineckej polície Kateřina Rendlová.

Polícia vyhľadáva priaznivcov motorkárskeho klanu aj na ruzyňskom letisku. „Necestujú s motorkami a nie sú nijako označení. Už sa nám podarilo odhaliť 120 Pekelných anjelov," doplnila Rendlová.

Na pražskom kúpalisku Džbán je už 150 motocyklov a 200 ľudí a ďalší prichádzajú. Polícia preto už od štvrtkového popoludnia pripravila akciu zameranú práve na kontroly priaznivcov motorkárskeho klanu, informovala pražská policajná hovorkyňa Andrea Zoulová.

Pekelní anjeli sa schádzajú každý rok v inom európskom meste a týmto stretnutiam pripisujú veľký význam. Do Prahy prichádzajú už po druhýkrát, prvé stretnutie mali v roku 2005. Zraz sa začína dnes v piatok a kemp na kúpalisku Džbán majú rezervovaný do nedele.

Prvá bunka pekelných anjelov vznikla 17. marca 1948 v kalifornskej Fontane. Meno Hells Angels odkazuje na 303. bombardovaciu letku, ktorá bojovala v II. svetovej vojne. Počas päťdesiatych rokov vznikali ďalšie kluby, ktoré sa postupne prepojili. V súčasnosti existujú kluby HAMC v zhruba 30 štátoch vrátane Česka, sú izolovaným svetom s vlastnými nekompromisnými zákonmi. Na ich čele stojí prezident a noví uchádzači o členstvo musia prejsť dlhým prijímacím rituálom.

Okrem nádychu romantiky sa však s Pekelnými anjelmi tiahne aj temná povesť kriminálneho gangu spojeného predovšetkým s drogami, vydieraním alebo obchodom so zbraňami. Asi najbrutálnejšiu vojnu motorkárov zažila v polovici 90. rokov Škandinávia. Členovia Hells Angels a konkurenčného gangu Bandidos po sebe dokonca strieľali protitankovými strelami. Boj o kontrolu drogového trhu si vtedy vyžiadal viac ako desať obetí.

O zákaze motorkárskych gangov Hells Angels a Bandidos v Nemecku teraz rokujú tamojší krajinskí ministri vnútra. Popoludní by závery mali oznámiť na tlačovej konferencii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu