Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Za smrťou 16 ľudí mal byť mikrospánok!

Havária autobusu v Turecku
Havária autobusu v Turecku

ANKARA/MOSKVA - Šestnásť osôb dnes ráno zahynulo a ďalších 25 sa zranilo pri havárii autobusu s ruskými turistami na juhu Turecka. Medzi mŕtvymi je 14 Rusov, turecký sprievodca a turecký vodič, ktorý podľa miestnych médií nehodu zavinil. Informovali o tom tlačové agentúry s odvolaním sa na turecké a ruské úrady.

Turisti išli na výlet zo stredomorského strediska Alanya do vnútrozemia k vodopádu Pamukkale. Ich autobus pri prejazde mosta z doposiaľ neznámych príčin zišiel z cesty, prerazil železné zábradlie a spadol do takmer vyschnutého koryta rieky, uviedol zástupca guvernéra provincie Antalya Mehmet Seyman. Domnieva sa, že nehodu mohla zaviniť chyba vodiča.

Pre záchranárov podľa miestnej televízie nebolo ľahké vytiahnuť zranených a mŕtvych ľudí z vraku autobusu, ktorý podľa agentúry Reuters spadol do riečneho koryta strechou dole z výšky okolo 15 metrov. Všetkých zranených museli hospitalizovať, uviedla BBC, ruské zdroje sa zmieňujú o vážnych zraneniach.

Ruský prezident Dmitrij Medvedev vyjadril sústrasť rodinám zosnulých a nariadil ihneď vyslať do Turecka odborníkov, aby s tureckými kolegami hľadali príčinu nešťastia. Agentúra ITAR-TASS oznámila, že Rusko posiela špeciálne lietadlo s lekármi a psychológmi.

"Prebudili sme sa, keď sa autobus prevrátil. Stratila som vedomie a prebudila sa až v nemocnici," citovali turecké médiá zranenú Rusku Lenu Rasulevovú. Zranila sa aj jej malá dcérka. Medzi ostatnými zranenými bolo najmenej jedno ďalšie malé dieťa, uviedla Anatólska tlačová agentúra.

Turecká televízna stanica NTV s odvolaním sa na miestne úrady uviedla, že turecký vodič síce nejazdil zvlášť rýchlo, ale že zaspal za volantom. BBC poznamenala, že v mieste nehody je moderná štvorprúdová cesta.

Pri zrážkach automobilov prichádza v Turecku o život každý rok okolo 7000 ľudí. Dôvodom spravidla býva chyba vodiča alebo zlý stav vozovky. Cesty sú tu navyše často úzke a polícia na nich moc nehliadkuje, poznamenala agentúra AP.

Stredomorská provincia Antalya je každý rok obľúbeným cieľom státisícov turistov predovšetkým z Ruska, Británie a Nemecka, ale aj z Česka a Slovenska. Vlani v horách tu havaroval autobus so 43 českými a slovenskými klientmi. Viac ako 20 ľudí skončilo v nemocnici. Autobus sa prevrátil na strechu a spadol zo zrázu do rokliny. Vyšetrovanie zistilo, že turecký vodič neprispôsobil rýchlosť autobusu stavu vozovky, ktorá bola mokrá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu