Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Začali odčerpávať ropu z vrtu v Mexickom zálive

Trubicou odčerpávajú ropu do tankera
Trubicou odčerpávajú ropu do tankera

HAMMOND - Odborníkom spoločnosti BP sa podarilo do unikajúceho vrtu v Mexickom zálive vložiť hadicu, ktorou odčerpávajú ropu do tankera na hladine. Takmer mesiac po potopení ťažobnej plošiny to znamená čiastočný úspech v snahe vrt uzavrieť. Ropa ale do mora podľa odborníkov v istej miere uniká ďalej a panujú obavy, že sa dostane do morských prúdov alebo do hlbokého mora a spôsobí tak ekologickú katastrofu. Dnes o tom informovali agentúry AP a Reuters.

Operáciu s asi 1,6 kilometra dlhou trubicou s priemerom 15 centimetrov a zátkou na konci začali technici v piatok. Pomocou podmorských robotov ju dostali do 53-centimetrového otvoru, odkiaľ po výbuchu ťažobnej plošiny Deepwater Horizon na morskom dne tryská ropa. V nedeľu začali ropu odčerpávať do tankera na hladine. Akciu experti prirovnali k pokusu upchať fľašu s tryskajúcou sódou slamkou, ktorá má na konci korkový uzáver.

Podľa viceprezidenta spoločnosti Kenta Wellsa zatiaľ nemožno určiť, koľko ropy sa podarí odsať. Profesor strojného inžinierstva na Riceovej univerzite v Houstone Satish Nagarajaiah však tvrdí, že lievik pravdepodobne neodsaje viac ako 20 percent ropy.

Nedôveru provizórnemu riešeniu vyjadrila administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu. "Táto technika nie je riešenie problému a nie je zatiaľ jasné, ako môže byť úspešná," povedali ministerka pre vnútornú bezpečnosť Janet Napolitanová a minister vnútra Ken Salazar.

BP chce v ďalšom kroku upchať vrt nastálo tak, že do nefungujúceho bezpečnostného ventilu, ktorý mal pri havárii vrt uzavrieť, vstrekne špeciálne bahno vyrobené zo syntetických materiálov. Otvor potom zaleje betónom. Príprava na túto operáciu by mala skončiť najskôr o týždeň. Ak táto varianta zlyhá, pripravujú experti metódu označovanú v angličtine ako Junk Shot (ostreľovanie odpadom), teda upchatie vrtu pomocou odpadových materiálov.

Obria ropná škvrna ohrozuje americké pobrežie od Louisiany po Floridu. Ekológovia ale varovali, že podľa počítačových modelov sa už surovina mohla dostať do morského prúdu, ktorý ju môže zaniesť až na atlantické pobrežie Floridy. Podľa odborníkov sa zatiaľ nedá odhadnúť, aké množstvo ropy by prúd skutočne mohol odniesť a aké škody by spôsobila. Ekológovia ale odmietajú podceniť závažnosť tohto problému, čo podľa nich robí BP.

Na niektoré pláže v Mississippi, v Alabame alebo v Louisiane už more vyplavilo chuchvalce ropy. Záchranári tiež našli uhynuté korytnačky, delfíny a vtáky. Zatiaľ sa však čierna mazľavá tekutina vo väčšom množstve na pobreží nerozliala.

Podľa ekológov ale hrozí nebezpečenstvo aj v prípade, že sa ropa rozšíri hlboko pod hladinu mora. Morské živočíchy totiž v kontakte so surovinou hynú. Ďalším problémom je, že baktérie, ktoré ropu pomáhajú ničiť, pri jej požieraní spotrebujú veľké množstvo kyslíka obsiahnutého vo vode. Ostatným živočíchom preto hrozí aj udusenie.

Na ropnej plošine Deepwater Horizon došlo k výbuchu 20. apríla a dva dni po tom sa plošina zrútila. Za príčinu výbuchu predbežne považujú náhly prienik plynu do vrtu. Podľa BP, ktorá plošinu prevádzkovala, do mora vyteká približne 800 000 litrov ropy denne. Niektorí vedci si myslia, že únik môže byť až päťkrát väčší. Obama v piatok uviedol, že skutočný rozsah havárie nikto nepozná. Upozornil, že v tejto chvíli považuje za najdôležitejšie ropu zastaviť.

Odborníci sa o to snažili už niekoľkokrát, napríklad 7. mája umiestnili do hĺbky 1500 metrov dvanásťmetrový zvonový kryt, ktorý mal zachytiť až 85 percent unikajúcej ropy. Po niekoľkých hodinách ho ale museli odsunúť nabok, pretože sa na vnútornej strane zvonu začali tvoriť kryštály zamrznutých metanových hydrátov, ktoré zariadenie vyradili z prevádzky.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu